Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Στην Αθήνα βρέθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2018 η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη.

Ειδικότερα, στη συνάντηση αυτήν, με θέμα τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις,  συμμετείχαν ο Υπουργός, στελέχη του Υπουργείου και της Γενικής Δ/νσης Χωροταξίας, στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Με ειλημμένη την πολιτική απόφαση για εντατικοποίηση των κατεδαφίσεων, όπως τόνισε ο Υπουργός, συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους θέματα για την άμεση υλοποίηση των κατεδαφίσεων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα, καθώς  στην περιοχή της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Με άμεση και ικανή χρηματοδότηση που θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο, για τα έτη 2018 και 2019, ξεκινά η διαδικασία για πρωτόκολλα που είναι πλέον οριστικά και αφορούν κατά προτεραιότητα αυθαίρετα σε αιγιαλούς, ρέματα, προστατευόμενες περιοχές και αναδασωτέες εκτάσεις. Οι κατεδαφίσεις θα εκτελούνται κατά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν καταρτιστεί σε κάθε Αποκεντρωμένη.

Ως προς την υλοποίηση των κατεδαφίσεων που θα γίνουν έως το τέλος του 2018, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με απευθείας αναθέσεις, έως του ποσού των 135.000 ευρώ (με δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο) από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου που διατίθενται για το σκοπό αυτό άμεσα. Για το έτος 2019, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά από προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού σε κάθε Αποκεντρωμένη, ο οποίος θα λάβει χώρα εντός του 2018. Το ποσό που θα διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο σε κάθε Αποκεντρωμένη θα κυμαίνεται στα 400-500.000€.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, η Μαρία Κοζυράκη θα συμμετάσχει με τους υπόλοιπους Συντονιστές σε προγραμματισμένη σύσκεψη στην Αθήνα, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίστη, για θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί