Η ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου για τον ρόλο της επιχειρηματικότητας στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου, στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Σωματείο «∆ιάζωμα», με θέμα  «Το πρόγραµµα της Βιώσιµης Αστικής Ανάπτυξης του Ηρακλείου: ο ρόλος της επιχειρηματικότητας».

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό σε όλους πλέον, ότι ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπόνησε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της πόλης μας, διαμόρφωσε το όραμα του, που περικλύεται στην φράση: Ηράκλειο, «έξυπνη-συνεκτική» πόλη, τόπος συνάντησης «5+1 πολιτισμών».

Για να υλοποιήσει αυτό το όραμα, διεκδίκησε και εξασφάλισε από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 χρηματοδότηση, ύψους περίπου 16.000.000,00 €. Η περίοδος υλοποίησης έχει διάρκεια μέχρι το 2023.

Ο Δήμος δεν αρκείται όμως μόνο στις χρηματοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για να υλοποιήσει το όραμα του αλλά το υποστηρίζει με κάθε μέσο και από τα ίδια έσοδα του επίσης.

Παίρνει πρωτοβουλίες και συμπράττει με την επιχειρηματική κοινότητα (Εμπορικό Σύλλογο) και σχεδιάζουν από κοινού εξειδικευμένο πρόγραμμα και διεκδικούν χρηματοδότηση για την δημιουργία OPEN MALL.

Υλοποιεί δράσεις πολιτισμού, όπως το «Τέχνη καθ’οδόν» και το διεθνούς εμβέλειας πλέον Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» με στόχο μεταξύ άλλων την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οικονομική ανάπτυξη της πόλεως μας.

Η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του πολιτιστικού οργανισμού «ΔΙΑΖΩΜΑ», έρχεται να προσδώσει μια άλλη προστιθέμενη αξία σε όλο το σχεδιασμό μας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το Ηράκλειο να καταστεί πλέον αναγνωρισμένος τουριστικός προορισμός με συγκεκριμένη ταυτότητα, η οποία θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Να αποκτήσει, με λίγα λόγια, ένα Brand Name με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να απευθύνω ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» στον Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο του “Διαζώματος”, για την καθοριστική συμβολή του στο πρόγραμμα αυτό».

Στη συνέχεια, η Αγάπη Σμπώκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sbokos Hotel Group, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε:

«Το “Διάζωμα” έχει την ικανότητα να κινητοποιεί ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες (πολεοδόμους, αρχαιολόγους, κρατικούς φορείς, επιχειρηματικό κόσμο), να κινητοποιεί κεφάλαια (ιδιωτικά και δημόσια χρήματα), έχει ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα. Ταυτοχρόνως να έχει ένα πολύ ξεκάθαρο τρόπο για το πως θα το πετύχει και μάλιστα την αποδεδειγμένη ικανότητα – καθώς το έχει κάνει ήδη πράξη στην Ήπειρο.

Αυτό όμως ίσως για το οποίo εμείς, οι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου πρέπει αν είμαστε περισσότερο ευγνώμονες, είναι ότι ανοίγει έμπρακτα τη συζήτηση της απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας. Είναι κάτι που χρειάζεται άμεσα η Ελληνική κοινωνία. Πραγματοποιεί την αναγκαία γέφυρα για την πολυπόθητη συνεργασία ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Δημιουργεί δηλαδή εκείνο το πλαίσιο που τόσο σπάνια υπάρχει στην Ελλάδα να μπορεί να προσφέρει κανείς στο ευρύτερο σύνολο, να συμμετέχει στην εξέλιξη του χώρου όπου ζει και δραστηριοποιείται και άρα να τον σέβεται και να τον αγαπά με τρόπο όχι μόνο συναισθηματικό, αλλά και δημιουργικό.

Είναι χαρά μας, ως Ηρακλειώτες να αποτελεί η πόλη μας ένα από τα πρώτα παραδείγματα εφαρμογής ενός τέτοιου πλαισίου. Το Ηράκλειο διαθέτει μία δυναμική τοπική κοινωνία και βέβαια τον τουρισμό να ενισχύει μεν οικονομικά αλλά ταυτοχρόνως να καθιστά και μία τέτοια επέμβαση απολύτως αναγκαία. Είναι χαρά και τιμή για να την εταιρία μας να μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό που τώρα ξεκινά με τη βοήθεια του Διαζώματος».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο  Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank,  ο οποίος είπε τα ακόλουθα: «Η Κρήτη είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, με δυναμική και σημαντικές προοπτικές και καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Eurobank. Γι’ αυτό και στηρίζουμε θερμά την πρωτοβουλία που ανέλαβε το “Διάζωμα” με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, πιστεύοντας πως θα βελτιώσει και θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα της πόλης, με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς τομείς της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται να ενισχύσουν τη συνολική προσπάθεια για την ποιοτική και ποσοτική ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί κύριο στόχο της Τράπεζάς μας, δημιουργώντας νέες εστίες ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης και αναβάθμισης του ιστού της πόλης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί