Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων: Παραδέχεται τις παρανομίες, όμως δηλώνει “στόχος”, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου!

Επιστολή από τον αντιδήμαρχο Χερσονήσου, Γιώργο Μεραμβελιωτάκη, πήρε το Candiadoc πριν από λίγο, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, οι οποίες μόνο για δυο περιπτώσεις υπερβαίνουν τις 320.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Χερσονήσου διατάσσεται από το δικαστήριο να πληρώσει τα ποσά. Εμμέσως ο αντιδήμαρχος παραδέχεται ότι είναι αμφιλεγόμενες οι διαδικασίες τις οποίες ακολούθησε, παίρνοντας ο ίδιος απόφαση για τις προμήθειες και τις δαπάνες, χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού οργάνου ή διαφανή διαδικασία (γι αυτό άλλωστε τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσαν τις αποφάσεις και τα τιμολόγια που υπέγραψε, θεωρώντας ότι είναι παράνομα).

Δείτε επίσης

Δήμος Χερσονήσου: Απευθείας αναθέσεις 260.000 ευρώ σε μια μέρα, με απόφαση και υπογραφή ενός αντιδημάρχου! (έγγραφα)

Σφοδρή καταγγελία Λουλουδάκη για τον αντιδήμαρχο Χερσονήσου και τις απευθείας αναθέσεις

Νέα υπόθεση με βιομηχανία απευθείας αναθέσεων του αντιδημάρχου Χερσονήσου- Όλες οι αποφάσεις έχουν κριθεί παράνομες από την Αποκεντρωμένη

Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι με τον (παράνομο, κατά το Ελεγκτικό και την Αποκεντρωμένη) τρόπο αυτό, παρέκαμψε τη γραφειοκρατία και κάλυψε ανάγκες περιοχών! (Άραγε, ο ηλεκτροφωτισμός – για παράδειγμα- ενός κόμβου, πόσο έκτακτο θέμα είναι, ώστε δεν μπορεί να γίνουν προμήθειες και παρεμβάσεις με τακτικές διαδικασίες;)

Παράλληλα είναι φανερό ότι ο κ. Μεραμβελιωτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως “στόχος” της αντιπολίτευσης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που ελέγχεται από την πλειοψηφία, τον “άδειασε”.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Μεραμβελιωτάκη:

Θα ήθελα εξαρχής να διευκρινίσω ότι υποστηρίζω σθεναρά το δικαίωμα καθενός να εκφράζει την άποψή του. Παράλληλα όμως υποστηρίζω σθεναρά και το δικαίωμα των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών μιας κατεξοχήν τουριστικής περιοχής, να ζουν σε μια πόλη με βιώσιμους όρους. Ως δημοτική αρχή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τα προβλήματα της καθημερινότητας που αφορούν στη λειτουργία της πόλης και στη συνέχεια, στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, η στοχοποίησή μου – με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών – δεν γίνεται για αμφιλεγόμενα έργα, τα οποία αναμφίβολα εκτελέστηκαν αλλά για αμφιλεγόμενες διαδικασίες. Όσο για τους χαρακτηρισμούς και τα αδιάκοπα πυρά από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, χαίρομαι που τους δίνεται η δυνατότητα για ψυχική εκτόνωση. Το κοινό καλό υπαγορεύει την κατανόηση, να μην εξαντλείται η πολιτική σε ανεφάρμοστες υποσχέσεις, να αναζητηθεί το νόημα των επιλογών και να μη βγάζω την ουρά μου απέξω και συστηματικά να πυροβολώ την προσωπογραφία του «κακού που φταίει». Βέβαια, η ενεργή συμμετοχή, η πραγματική ενασχόληση με τα προβλήματα του τόπου προϋποθέτει κάποιος να δεχτεί να ενεργήσει υπεύθυνα, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δώσει λύσεις. Σαφώς είναι πιο εύκολο να ανακαλύπτεις εχθρούς απέναντί σου, να τους στοχοποιείς και σταθερά να επιδιώκεις να μην αλλάζουν τα πράγματα. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο, παραδόξως είναι ο πυρήνας του πολιτικού λόγου στη χώρα μας: πάντα «ζητείται φταίχτης». Δυστυχώς, το κοινό συμφέρον είναι η βάση που λείπει σήμερα από την πολιτική ζωή, είναι η αλλαγή που δεν επιδιώκουν όσοι κατέχουν εξουσία στον τόπο μας, γιατί και στην αντιπολίτευση έχεις ευθύνη. Αν δε βρούμε κάποιον τρόπο να συνεννοηθούμε, ο διχασμός διασπά την κοινωνία και τα παιχνίδια εξουσίας γίνονται καταστροφικά για το σύνολο και τον τόπο. Δεν με ενδιαφέρει να ρίξω λάδι στη φωτιά και να καλλιεργήσω περαιτέρω κλίμα αντιπαλότητας, που είναι εξ ορισμού καταστροφικό. Άλλωστε όλοι έχουμε την ιστορία μας στα κοινά, είμαστε γνωστοί στον κόσμο και  κρινόμαστε για τις επιλογές μας, τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Η αυτογνωσία είναι επώδυνη και απαιτεί κατάδυση στο βυθό της μνήμης. Προσωπικά θα με πείραζε να μου χρεώσουν αδράνεια και αδιαφορία για τα ζητήματα του τόπου. Προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής λοιπόν είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και βεβαίως, των επισκεπτών μας, που σε μια τέτοιας κλίμακας τουριστική περιοχή αποτελούν και τους βασικούς διαφημιστές μας.

Επί της ουσίας, πράγματι έγινε η προμήθεια των απαραίτητων υλικών ηλεκτροφωτισμού (και όχι λαμπτήρων) και ηλεκτροφωτίστηκαν: 1700 μέτρα από τη διακλάδωση Γουβών προς Πάνω Γούβες, 1000 μέτρα από τις Κάτω Γούβες μέχρι το ξενοδοχείο Αφροδίτη, 350 μέτρα η οδός Δημοκρατίας στα Μάλια, 260 μέτρα δυτικά της Σταλίδας και 360 μέτρα στην Ανάληψη (ποτάμι). Συνολικά 3.670 μέτρα φωτισμού δρόμων στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ηλεκτροφωτισμό των γηπέδων Λιμένα Χερσονήσου και Ελιάς, που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς ήταν επιτακτική η χρήση τους και τις νυκτερινές ώρες μετά την ακύρωση καταλληλότητας των γηπέδων της Ανώπολης και των Γουβών. (επισυνάπτονται φωτογραφίες των εκτελεσθέντων έργων).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για την προμήθεια υλικών και εκτέλεση έργων υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των απευθείας αναθέσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, για αρκετό χρονικό διάστημα, κατά το μεταβατικό στάδιο μετά την ψήφιση του Νόμου 4412/2016. Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο με νομολογία του προς το τέλος του 2017 έκρινε ότι παρά τις διατάξεις του νέου Νόμου, παραμένει σε ισχύ η διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 6 του προηγούμενου Νόμου 4071/2012 ως ειδική διάταξη που επιτρέπει στους δήμους την αυτοτελή εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών όταν αφορούν σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες, υπό την προϋπόθεση ότι αντίστοιχες δαπάνες έχουν εγγραφεί σε ξεχωριστές ανά δημοτική ενότητα πιστώσεις στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό τους.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, τα έργα και οι προμήθειες που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να προχωρήσουν λόγω της αναγκαιότητας ηλεκτροφωτισμού διαφόρων περιοχών και οικισμών του Δήμου μας. Δεδομένης της παραπάνω αναγκαιότητας, η δημοτική αρχή με αίσθημα ευθύνης και για χάρη του δημοσίου συμφέροντος προέβη στην προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού και σε εκτέλεση των αντίστοιχων έργων από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου μας, αφού πριν είχε ελεγχθεί και διασφαλιστεί η ποιότητα των υλικών καθώς και ότι ήταν συμφέρουσες οι τιμές αγοράς τους.

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω, αυτό που τόνισα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17.9.2018 και είναι καταγεγραμμένο και στα πρακτικά της, ότι δηλαδή είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να ελέγξει – ο ίδιος ή με διορισμό πραγματογνώμονα – την ύπαρξη των εκτελεσθέντων έργων, της προμήθειας των υλικών και εάν αυτά έγιναν επ’ ωφελεία του Δήμου και σε αντίθετη περίπτωση δέχομαι να μου καταλογιστεί προσωπικά η όποια ζημία θεωρούν ότι προέκυψε από τη διαδικασία. Παρά την παραπάνω δήλωσή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι έπαψαν να έχουν επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, εντούτοις την αμέσως επόμενη ημέρα συνέχισαν να διοχετεύουν στον ημερήσιο τύπο περαιτέρω καταγγελίες και ύβρεις, δεδομένα που καταδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους είναι να πλήξουν το πρόσωπό μου και τη δημοτική αρχή Χερσονήσου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται τεράστια καθημερινή προσπάθεια για να προχωρήσουμε σε εκτέλεση έργων και προμηθειών λόγω της τεράστιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που λειτουργεί σε βάρος της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας. Κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι τα προβλήματα αλλά η αδυναμία να τα αντιμετωπίσουμε και είμαι σίγουρος ότι οι συνδημότες μας ξέρουν ποιοι είμαστε, βλέπουν και τα έργα και τις παραλείψεις μας. Πάντως, η δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη που της αναλογεί δρα με όραμα και αγάπη για τον τόπο και με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων των δημοτών για την ανάπτυξη ενός Δήμου που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των δημοτών και του πλήθους των επισκεπτών που μας τιμούν με την παρουσία τους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί