Τρίτη αναβολή στη δίκη Πάσσαρη – Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος τα εγκλήματα της δολοφονίας των δυο αστυνομικών αλλά και του τραυματισμού ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου από τον Κώστα Πάσσαρη το 2001 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, να παραμείνουν στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης είτε λόγω παραγραφής κάποιων εκ των αδικημάτων αλλά και γιατί κάποιοι από τους βασικούς μάρτυρες έχουν ήδη αποβιώσει.

Και αυτό γιατί σήμερα αναβλήθηκε για τρίτη φορά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη του Κώστα Πάσσαρη. Η αναβολή δόθηκε από το δικαστήριο για τον Απρίλιο του 2019 λόγω γραφειοκρατίας για την προσωρινή παράδοσή του 43χρονου σήμερα κακοποιού, από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκερλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας όπου ο Πάσσαρης κρατείται στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Ο 43χρονος σήμερα κακοποιός επρόκειτο να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τη δολοφονία το 2001 δυο αρχιφυλάκων του Τμήματος Μεταγωγών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Τα τρία θύματα του Πάσσαρη είχαν αναλάβει να συνοδεύσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο Πάσσαρης, ο οποίος είχε καταφερει- άγνωστο πώς- να προμηθευτεί ένα πιστόλι, με την είσοδό στο νοσοκομείο, κι ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

 Γιατί δεν εκδίδεται στην Ελλάδα

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της έκδοσης του 43χρονου στην Ελλάδα – κρατείται στις ρουμανικές φυλακές καταδικασμένος σε ισόβια για δολοφονία – έγινε γνωστό πως στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις Ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του κακοποιού, όπως για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Επίσης οι Ρουμανικές αρχές ζητούσαν εγγυήσεις ότι ο Πάσσαρης θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις Ελληνικές Αρχές.

Δύο ημέρες μετά η ελληνική πλευρά απάντησε, ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Πάσσαρης θα παραμείνει στη χώρα μας, ενώ στις 28 Αύγουστου, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η εισαγγελία εφετών απάντησε ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα.

Από τότε δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις ρουμανικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.

Η πλευρά του Πάσσαρη πάντως και συγκεκριμένα ο συνήγορος του, Ανδρέας Ταγαράκης, δήλωσε πως ο κατηγορούμενος επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί και να λογοδοτήσει για όσα έχει διαπράξει.

Αντίθετα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξης Αναγνωστάκης επισήμανε: «Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα».

 

lawandorder.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί