“Επιστήμη και Τεχνολογία στον Πολιτισμό: Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον”

Τη Δευτέρα 24/9, στις 18.00 – 21.00,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με θέμα: “Επιστήμη και Τεχνολογία στον Πολιτισμό:  Όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον”.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων της “Βραδιάς Ερευνητή 2018” και στοχεύει να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στον πολιτισμό, να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: “Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον”.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή. Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, καθώς η μελέτη της μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα διαπολιτισμικό διάλογο μέσω του οποίου θα αναδυθούν τα κοινά μας στοιχεία, μέσα από την πολυμορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού.

Ερευνητές του ΙΤΕ θα παρουσιάσουν  τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων του και θα προσπαθήσουν να συνδέσουν μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00 – 18. 15 Προσέλευση

18.15 – 18.30   Χαιρετισμοί

18.30 – 19.00   “Ανάλυση DNA: Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν”

Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος, Ερευνητής,  Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας &                                 Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕ

 

19.00 – 19.30   “Το ταξίδι μιας δέσμης λέιζερ στο χρόνο: Από το αύριο στη Μινωική εποχή”

Δρ. Παρασκευή Πουλή  

                        Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, ΙΤΕ

 

19.30 – 20.00   “Μελετώντας την εξέλιξη του ανθρώπου με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων”

Δρ. Παύλος Παυλίδης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ

 

20.00 – 20.30   “Οι ρίζες της Ιατρικής Ακριβείας στην Ιπποκρατική Συλλογή”

Καθ. Αικατερίνη Αλεξίου – Χατζάκη, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμ.                                      Ιατρικής

 

20.30 – 21.00   Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

Πληροφορίες: Γιώργος Παπαμιχαήλ, 2810391904, george[at]stepc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί