Κύκλωμα εμπορίας μη πιστοποιημένων τροφίμων εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ

Πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων κατάφερε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), εξαρθρώνοντας σπείρα που διακινούσε μη πιστοποιημένα -ως προς την προέλευσή τους- τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 13 – 14 Σεπτεμβρίου 2018,  κλιμάκια υπαλλήλων των Επιχειρησιακών  Διευθύνσεων  ΣΔΟΕ  Αττικής και Μακεδονίας,  διενέργησαν ελέγχους σε δύο επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της  Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επαληθεύσεων, οι ελεγκτές – ερευνητές της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ προέβησαν στις παρακάτω ενέργειες:

Α. Κατέσχεσαν, σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών Super Market, στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης:

  • 16.405 κιλά στιγμιαίου καφέ χύμα,
  • 228 κιλά συσκευασμένου στιγμιαίου καφέ (415 τεμάχια),
  • 3.383 κιλά συσκευασμένου καφέ (5.958 τεμάχια) επώνυμης αλλοδαπής εταιρείας
  • 57 κιλά συσκευασμένου στιγμιαίου καφέ (105 τεμάχια) επώνυμης αλλοδαπής εταιρείας
  • μεγάλη ποσότητα αυτοκόλλητων σημάτων καθώς και ετικέτες επικόλλησης που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες άλλης επώνυμης αλλοδαπής εταιρείας καφέ,
  • ένα μηχάνημα τυποποίησης-συσκευασίας καφέ και
  • ένα μηχάνημα άλεσης – επεξεργασίας καφέ.

Το σύνολο των εμπορευμάτων και τα μηχανήματα κατασχέθηκαν για παραβίαση των διατάξεων περί λαθρεμπορίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/01), καθόσον για τις ανωτέρω ποσότητες καφέ, ζητήθηκαν και δεν προσκομίσθηκαν τα παραστατικά νόμιμης εισαγωγής καθώς και τα αποδεικτικά καταβολής των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων

Από της Ε.Γ. ΣΔΟΕ  ζητήθηκε ο προσδιορισμός των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από την αρμόδια τελωνειακή Υπηρεσία.

Β. Κατέσχεσαν σε αδήλωτη αποθηκευτική εγκατάσταση, επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου ενδυμάτων, στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης, προϊόντα ένδυσης συνολικής ποσότητας 410 τεμαχίων, καθόσον, σύμφωνα με δηλώσεις – πραγματογνωμοσύνες των δικαιούχων των σημάτων, έφεραν πλαστά σήματα γνωστών οίκων του εξωτερικού (απομιμητικά). Τα προϊόντα καταστράφηκαν επιτόπου, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν.4155/2013 περί παραεμπορίου.

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί