Το Π.Α.ΜΕ. για την «επέκταση» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία

Η ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ. για την «επέκταση» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία:

Η λεγόμενη «επέκταση» της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία που υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα γιατί :

  • αφήνει απ’ έξω τους δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται σε καθεστώς «ευελιξίας», η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ στον κλάδο του Τουρισμού.
  • με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ), της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και προσωπικά του πρόεδρου του σωματείου, Κοκολάκη που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την υπογραφή της, αυτή η Συλλογική Σύμβαση, που τώρα επεκτείνεται, ενσωματώνει όλες τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων χρόνων στους μισθούς (-15% το 2012), καθώς και ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, όπως η κατάργηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, με πρόσχημα την «εποχικότητα» και το «φόρτο εργασίας» των ξενοδοχείων.
  • Ακόμα και αυτή η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε από τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες που τυπικά δεσμεύονταν από την ισχύ της μέχρι τώρα. Έτσι, η «επέκτασή» της μετά την απόφαση του ΑΣΕ και η εφαρμογή της μόνο αυτονόητες δεν είναι.

Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά και στον κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος προβάλλει ως «πρότυπο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ότι οι αντεργατικές πολιτικές και τα αποτελέσματα των μνημονίων, η επίθεση της εργοδοσίας, εμπεδώνονται και στη «μεταμνημονιακή εποχή» που διαφημίζει η κυβέρνηση, και θα συνεχίζουν να ματώνουν τους εργαζόμενους.

Πίσω από την κυβέρνηση και το υπουργείο συμπαρατάχθηκε και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ και η παράταξη Κοκολάκη – Αρετίνη στο σωματείο μας, οι οποίοι έπιασαν στασίδι και σε πανηγυρικούς τόνους δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους γιατί όπως λένε -σαν να ήταν ένωση εργοδοτών- η «επέκταση» της Σύμβασης… «μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων»!

Την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βέβαια, δεν την προκαλεί ο… «αθέμιτος ανταγωνισμός», αλλά το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και των περιβόητων «ρεκόρ» του Τουρισμού.

Δεν λένε κουβέντα για επαναφορά όσων χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια!

Οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό έχουμε πείρα και από την περίοδο που ήταν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις. Πάντα οι εργοδότες τις υπονόμευαν, με τα γνωστά “πακέτα”, τις προφορικές συμφωνίες, που γέμισαν τα ξενοδοχεία με 4ωρους, ωρομίσθιους, πρακτικάριους και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Εξάλλου, για να επιβάλουν αυτήν την κατάσταση είχαν και την αμέριστη στήριξη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού και την παράταξη Κοκολάκη – Αρετίνη στο νομό μας, που με το ψευτοδίλημμα “Σύμβαση ή δικαιώματα”, με τις χαμηλές απαιτήσεις και με την υπονόμευση οποιασδήποτε συλλογικής δράσης, έστρωσαν το έδαφος για να προχωρήσει η μείωση των μισθών και η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δίνοντας το δικαίωμα στους ξενοδόχους να μας απασχολούν μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα.

Όλοι αυτοί τώρα δεν λένε κουβέντα για την επαναφορά σε δικαιώματα και κατακτήσεις που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τους νόμους που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με τις Οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όμως οι δικές μας ανάγκες είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο – 5ήμερο. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της δικής μας πάλης, για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών κόντρα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και την εργοδοσία.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε ξενοδοχείο να μη συμβιβαστούν, να μη φοβηθούν. Πρέπει να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες, να διεκδικήσουμε όχι μονάχα τις απώλειες που μας προκάλεσαν η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις τους, αλλά αυτό που μας ανήκει σαν παραγωγοί του τεράστιου πλούτου.

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Δ.Α.Σ.) στις ερχόμενες εκλογές του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, για να δώσουμε νέα ώθηση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η οργάνωση και η αλληλεγγύη των συναδέλφων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε πόστο.

Παλεύουμε να εφαρμοστεί η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση παντού. Αγωνιζόμαστε να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα.

 

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία με μικτούς βασικούς μισθούς για όλους με κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού των νέων:

  • 970 ευρώ για υπάλληλους υποδοχής, μάγειρους Α
  • 950 ευρώ για σερβιτόρους, μπάρμαν, μαγείρους Β΄, τηλεφωνητές
  • 930 ευρώ για καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου, βαλέδες, μπουφετζήδες, γκρουμ, μαγείρους Γ΄
  • 900 ευρώ για καθαρίστριες, πλύντριες, λαντζέρηδες

 

Επίσης διεκδικούμε :

  • 5θημερο, 7ωρο 35ωρο. Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
  • Διασφάλιση όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.
  • Καθορισμό ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία που έχουν κατηγοριοποιηθεί από 5 (πέντε) έως και 2 (δύο) αστέρια ως εξής: 1 εργαζόμενος ανά 2 κλίνες στα 5στερα, ανά 3 κλίνες στα 4στερα, ανά 4 κλίνες στα 3στερα και ανά 5 κλίνες στα 2στερα
  • Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς να γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.
  • Καθορισμό καθηκόντων για να πάψει η πολυαπασχόληση και η εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί