Ο Κυριάκος θα κυνηγήσει και τον κακοπληρωτή Κυριάκο για τα χρυσά κι αγύριστα δάνεια του Κήρυκα;

 Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζει την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη  στο συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της 83η ΔΕΘ και μας υπενθυμίζει τις σκανδαλώδεις περιπτώσεις των δανείων του “Κήρυκα”, στον οποίο βασικός μέτοχος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ:

Dim. Papadimoulis

@papadimoulis

Χθες ο @kmitsotakis, είπε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός κ θα κυνηγήσει αμείλικτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για να πληρώσουν. Αν αναφέρεται κ στα δανεικά κ αγύριστα της ΝΔ κ τα χρέη του Κήρυκα Χανίων, πρόκειται για εντυπωσιακή εξαγγελία. Αν όχι, προκαλεί το κοινό αίσθημα!

 

Τα δάνεια του Κήρυκα

Να θυμηθούμε την σκανδαλώδη, για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπόθεση των δανείων του “Κήρυκα”, της εφημερίδας που είχε έδρα τα Χανιά. Πρόκειται για κλασική περίπτωση που δείχνει πώς το πολιτικό και μιντιακό σύστημα δεν πλήρωνε τα δάνειά του.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει το 60% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Πρόκειται για δάνειο του 2005 που για 11 χρόνια και 5 μήνες δεν πληρωνόταν και η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, μετά τον θόρυβο, να προχωρήσει σε ρύθμιση με την Τράπεζα Πειραιώς. Αλλά και πάλι είναι μία σκανδαλώδης ρύθμιση. Το δάνειο είναι 717.000 ευρώ και ρυθμίστηκε σε δόσεις των 3.000 ευρώ τον μήνα για δύο χρόνια, με την τελευταία δόση να είναι 640.000 ευρώ (δηλαδή το 90% του δανείου!). Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να ζητήσει νέα ρύθμιση πριν από την καταβολή της τελευταίας δόσης.

Επιπλέον, η TτE, στην έκθεση ειδικής έρευνας στις 29 Νοεμβρίου, περιγράφει συγκεκριμένες επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία επίσης δανειοδότησε τον “Κήρυκα”:

1) Τον Οκτώβριο του 2004 εγκρίνεται δάνειο 120.000 ευρώ, αν και η εταιρεία δεν διέθετε ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία (εμφάνιζε ζημιές, είχε αρνητική καθαρή θέση και έλλειψη ρευστότητας).

2) Το δάνειο των 1.300.000 ευρώ εγκρίνεται τον Φεβρουάριο του 2007, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα είχε σταματήσει από τον Ιούνιο του 2006.

3) Αγνοήθηκε η διαπίστωση του εισηγητικού σημειώματος ότι η εταιρεία κατά τον χρόνο λήψεως του δανείου είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες ζημιές και οφειλή στην Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένα που, σύμφωνα με την έκθεση, την κατέτασαν στη βαθμίδα CCC («υψηλού ρίσκου»).

4) Συμφωνήθηκε η σταδιακή εκταμίευση του ποσού του δανείου, σκοπός του οποίου ήταν η ανέγερση τετραώροφης οικοδομής, χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προηγούμενη προσκόμιση τιμολογίων δαπανών.

5) Δεν αξιολογήθηκε ότι οι αναμενόμενες λειτουργικές ροές (ενοίκια που είχαν εκχωρηθεί για την εξόφληση του δανείου) δεν ήταν επαρκή για να καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις που πήγαζαν από το δάνειο. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη εισροή ήταν 14.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο τοκοχρεολύσιο 19.000 ευρώ και δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα της εταιρείας ούτε είχε περιγραφεί ένας, έστω και καθ’ υπόθεσιν, τρόπος συμπλήρωσης του μηνιαία υπολειπόμενου ποσού.

6) Δεν προσδιορίστηκε με ακρίβεια το ύψος του προϋπολογισμού κόστους κατασκευής, για τον οποίο υπήρξε μια ασάφεια η οποία είχε δυσμενή για την τράπεζα επίπτωση.

7) Παρόλο που το έργο είχε αποπερατωθεί από τον Αύγουστο του 2008 και η τράπεζα θα είχε όλο τον χρόνο να αποτιμήσει το τελικό κόστος κατασκευής, στις 29-9-2009 συναίνεσε χωρίς να το πράξει στην εκταμίευση του υπόλοιπου του δανείου ύψους 266.000 ευρώ.

Τα χρυσά κτίρια της εφημερίδας «Κήρυκας»

Όπως είχε επίσης αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών, επικαλούμενη και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής:

Συνολικά 2.150.000 ευρώ δανείστηκε η «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ανέγερση κτιρίου στο κέντρο των Χανίων προσκομίζοντας τιμολόγια δαπανών μόνο για τα 950.000 και ενώ βαρυνόταν ήδη με συσσωρευμένα χρέη.

Συμπληρωματικά επισημαίνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα συμφώνησε να δώσει το δάνειο στον «Κήρυκα», παρόλο που «έτρεχε» ταυτόχρονα κι άλλο δάνειο προς την εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο δεν εξυπηρετούταν!

Το δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα -το οποίο, σημειωτέον ήταν για «ανέγερση οικοδομής- δόθηκε χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προσκόμιση των τιμολογίων των δαπανών.

Στα… αξιοσημείωτα της υπόθεσης: Την εποχή που εγκρίθηκε το δάνειο, διευθύνων σύμβουλος του «Κήρυκα» ήταν ο Ευάγγελος Σπανουδάκης. Ταυτόχρονα, όμως, ο Ευ. Σπανουδάκης ήταν και πρόεδρος της εταιρείας “Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ”, της οποίας μέτοχος ήταν και η… Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί