Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την ιστορία, για τους νέους αγώνες

Του Μανώλη Συντυχάκη

Πριν από 75 χρόνια, στις 14 με 16 Σεπτεμβρίου 1943, σε τούτο τον μαρτυρικό τόπο, συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί. Εκτέλεσαν μαζικά 461 κατοίκους, λεηλάτησαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν, πάνω από 20 χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Το ΚΚΕ σέβεται και τιμά τους αγώνες και τις θυσίες του Βιαννίτικου λαού, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τη ζωή του και το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου από τη ναζιστική θηριωδία.  Είναι το κόμμα, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας και συσπειρωμένος στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα, με το όπλο στο χέρι, τις φασιστικές ορδές.

Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την ιστορία, ώστε να γίνεται πιο ικανός στους νέους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στο καπιταλισμό, που γεννά το φασισμό, το μίσος, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Να μην στοιχίζεται κάτω από ξένη σημαία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου – ξένου και ντόπιου – των ιμπεριαλιστικών Ενώσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στην Κρήτη και στη χώρα μας συνολικά ενσαρκώνεται εφιαλτικά με τη συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, της οποίας το κλείσιμο, εδώ και τώρα, πρέπει να απαιτήσει ο λαός.

Η ιστορία και οι αλήθειες της πρέπει να περιφρουρηθούν από τον ίδιο το λαό ενάντια στην προσπάθεια της παραχάραξής τους. Όταν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης πυροβολούν το παρελθόν, το κάνουν σημαδεύοντας το μέλλον. Αυτό κάνουν όταν αποσιωπούν τα αίτια, τους υπαίτιους και το ιστορικό πλαίσιο του ολοκαυτώματος της Βιάννου, την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Αποσιωπούν το γεγονός ότι το βάρος του ολοκαυτώματος, στη Βιάννο, το σήκωσε ο ίδιος ο Βιαννίτικος λαός μέσα από τα γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, και μέσα από τις στάχτες του, πήρε ξανά το όπλο στο χέρι, εξολοθρεύοντας το ναζισμό από αυτά τα ιερά χώματα.

Στις εποχές που ζούμε το κύμα του αναθεωρητισμού στην ιστορία κάνει προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα, προβάλλεται συστηματικά, άλλοτε χοντροκομμένα κι άλλοτε συγκαλυμμένα η θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας το ρόλο της ΕΣΣΔ και του ΣΤΑΛΙΝ, που έδωσαν το αποφασιστικό χτύπημα για τη συντριβή του Φασισμού και τη νίκη των λαών στην Ευρώπη, με εκείνη του Ναζισμού και του ΧΙΤΛΕΡ που σκόρπισαν τον όλεθρο, την καταστροφή και το πόνο.

Επιχειρείται η αντιστροφή της πραγματικότητας, ότι ο κομμουνισμός είναι η συμφορά της ανθρωπότητας, ενώ οι ναζί, δεν είναι παρά θύματα παρεξήγησης, όπως επιχειρεί ο ανεκδιήγητος και επικίνδυνος Γερμανός συγγραφέας Heinz Richter, τον οποίο μάλιστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα του, μέχρι που τελικά του αφαίρεσε τον τίτλο.

Η ιστορία της ναζιστικής Ευρώπης, είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου η μαζική θανάτωση ανθρώπων σηματοδοτούσε την επίδειξη δύναμης και πυγμής. Αποσκοπούσε στο να μπολιαστεί ο μόνιμος φόβος, ο αυτοματισμός του τρόμου ως βάση για τον απόλυτο σεβασμό του κυρίαρχου – στρατού, λαού, φυλής, όπως κάνει και σήμερα η ναζιστική-εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

Μέχρι και σήμερα, η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Και, το ζήτημα, κατά την άποψη του ΚΚΕ δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια για τη εξέλιξη αυτή, είναι μεγάλη.

Επί της ουσίας, δεν έθεσαν ποτέ το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Τα μεν κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το δικαιολογούσαν, ως αποτέλεσμα της έλλειψης στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, ενώ η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το να λέει, εδώ και 4 χρόνια ότι “δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα, λόγω μνημονίων, για να μη θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το θέμα, με ενδεχόμενες απαιτήσεις- χρηματικές, υλικές».

Ας είναι πιο ειλικρινείς ! Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνιση τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τις προφάσεις, κι αν ήθελε θα μπορούσε να τις διεκδικήσει, χωρίς να δώσει δικαιώματα, περί πιθανών συμψηφισμών.

Από την απελευθέρωση και μετά το ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ιδιαίτερα, από το 1974 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες και σε κοινή δράση με τις αντιστασιακές οργανώσεις, την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Δεκάδες παρεμβάσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ημερίδες, με επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας.

Από τον Οκτώβρη του 2014, με την διαμεσολάβηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, κατατέθηκε αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου, για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το Γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα στο αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αρνητική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής αναφορών. Όσοι γνωρίζουν, η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνήσεων και των δύο χωρών έχει μεγάλη  σημασία για τη διερεύνηση της αναφοράς, χωρίς την οποία δεν μπορεί προχωρήσει τις αναγκαίες ενέργειες. Ήταν μια προσβλητική πράξη ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στη πάλη κατά του φασισμού, απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης.

Το πόρισμα της Βουλής, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα κατατεθεί στην ολομέλεια μέχρι τέλος του 2018, όπως διαβεβαίωσε. Οι θέσεις του ΚΚΕ, έχουν κατατεθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Γερμανικών Αποζημιώσεων από 26.7.2016 και έχουν ως εξής :

Στην έκθεση,

  1. Δεν καταλογίζεται η ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στα 71 χρόνια που μεσολάβησαν από το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου μέχρι και σήμερα για την μη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, αλλά και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στείλει ακόμα το υπόμνημα-απάντησή της στο πλαίσιο της συζήτησης του ζητήματος των γερμανικών οφειλών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, με το γνωστό πρόσχημα ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα».
  2. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αναγκαιότητα ρητής δέσμευσης της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολο των γερμανικών αποζημιώσεων.
  3. Διακατέχεται από μικροψυχία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην ανεκτίμητη συμβολή στην υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων της ΠΕΑΕΑ, την οργάνωση που επί δεκαετίες παλεύει για την διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας, έχει συγκεντρώσει πλούσιο αρχειακό υλικό και προσέφυγε για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.
  4. Ενώ προβλέπεται ως προτεινόμενη ενέργεια η κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών που αφορούν αξιώσεις λόγω διεθνών αδικοπραξιών κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1945) εφόσον ασκούνται από θύματα, ενώσεις θυμάτων ή συγγενών-καθολικών διαδόχων των θυμάτων, δεν περιλαμβάνεται η πρόταση για την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου και επί των καταψηφιστικών αγωγών των θυμάτων της κατοχής και των διαδόχων τους, κάτι που θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο τα θύματα της κατοχής και τους διαδόχους τους.

Οι πιο πάνω παρατηρήσεις του ΚΚΕ, δεν έγιναν δεκτές από τα υπόλοιπα κόμματα και δεν συμπεριλήφθησαν  στο τελικό κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής. Το ΚΚΕ ψήφισε παρόν στην έκθεση της Επιτροπής, ενώ δήλωσε ότι θα καταθέσει δική του δήλωση, η οποία  θα ζητήσει να καταχωρηθεί στην έκθεση, ως άποψη της μειοψηφίας, κατά πάγια πρακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Για το ΚΚΕ οι διεκδικήσεις του λαού μας είναι πολύ συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες  :

πρώτον, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να πληρώσει η χώρα στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι απαιτήσεις της χώρας για τις καταστροφές των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, εργοστάσια κ.ά.) από τα γερμανικά στρατεύματα, αρπαγή αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η «Διάσκεψη των Συμμάχων» στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946.

Τρίτον, οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα, εκτελέσεις, δολοφονίες, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών τραστ.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό το θέμα επαναπατρισμού στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις δυνάμεις κατοχής.

Το ΚΚΕ, θα συνεχίσει αταλάντευτα, όσα εμπόδια κι αν βάζουν κυβερνήσεις, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, να παίρνει πρωτοβουλίες για την τελική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Θα αξιοποιεί κάθε τρόπο και μέσο που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Στο όνομα των σ/φων και συναγωνιστών μας που έπεσαν, βασανίστηκαν και έμειναν ανάπηροι στα μέτωπα του πολέμου, παλεύουμε ενάντια στους παραχαράκτες της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που επιχειρούν να εξισώσουν το φασισμό με το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Ενάντια στην ανοχή και στήριξη της ΕΕ που δίνει σε αντιδραστικά αντικομμουνιστικά καθεστώτα, όπως των Βαλτικών και άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών (Πολωνία – Ουγγαρία – Ουκρανία κ.ά.), που απαγορεύουν τη δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων και τα σύμβολά τους, ενώ ανέχονται και καλύπτουν την καταστροφή αντιστασιακών μνημείων και επιβραβεύουν και τιμούν τους συνεργάτες των Γερμανών ναζί, ενισχύοντας έτσι τα φασιστικά κόμματα, όπως στη χώρα μας την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από την πάλη τους, να υψώσουν τείχος στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και στους υποστηρικτές της, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία της.

Να οργανώσουν την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, το ναζισμό – φασισμό και τους υποστηρικτές του.

Σήμερα, εμπνεόμαστε από την λαϊκή πάλη και αντίσταση. Από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τον ΔΣΕ. Από τα εκατομμύρια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλο τον κόσμο που δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Σήμερα, μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να καταργήσει την εκμετάλλευση και να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

 

Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ

Το άρθρο του βασίζεται στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που έγινε στη Βιάννο, με την αφορμή της συμπλήρωσης 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί