Ο φοβερός “Φουχτουλάκης” του Στ. Αρναουτάκη, ή πώς οι δήμαρχοι της Κρήτης αδειάζουν τον περιφερειάρχη, φίλο του Φούχτελ

Με ένα αυστηρό μήνυμα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Χερσονήσου οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στη Βιάννο, ζητούν την ακύρωση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο. Όπως τονίζουν η συνέλευση, που είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα από τον υφυπουργό της Γερμανίας Φούχτελ, συμψηφίζει και απαξιώνει τις ελληνικές αξιώσεις  για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ο Φούχτελ, ο γνωστός εντεταλμένος της Μέρκελ στα πρώτα χρόνια των μνημονίων που επισκεπτόταν την Ελλάδα σαν “κατοχικός κυβερνήτης”, είναι ένα πρόσωπο που έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια τις αντιδράσεις σχεδόν όλων των αυτοδιοικητικών του νησιού, πλην του Σταύρου Αρναουτάκη. Ο τελευταίος μάλιστα, όταν οι Έλληνες τον αποκαλούσαν «προτέκτορα” και “τσιράκι της Μέρκελ”, τον αποκαλούσε δημόσια με φιλικό ύφος “Φουχτουλάκη”… (Για να καταλάβουμε τη φιλική διάθεση του κ. Αρναουτάκη προς τον Φούχτελ, οι Κρητικοί αποκαλούσαν τον μακαρίτη τον Γκέραρντ, Γκεραρντάκη, για να δείξουν πόσο κοντά τους τον ένιωθαν…)

Δείτε σχετικά το δημοσίευμα φίλιου μέσου προς τον κ. Αρναουτάκη: Ποιος είναι ο «Φούχτελος», ο «Φον Τσιράκης» που κάνει μπίζνες για τη Μέρκελ στην Ελλάδα

Όπως μάλιστα γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, τονίστηκε ιδιαίτερα, ειδικά για τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η αντίφαση από τη μία να είναι συνδιοργανωτής και να κηρύσσει την έναρξη του συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και από την άλλη, μετά από ένα μήνα, να προσκαλεί και να φιλοξενεί τις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα τέθηκε επιτακτικά στη Βιάννο, στο πλαίσιο της συνεδρίας  με τίτλο: «Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων».  Όπως αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση, τόσο η Ελληνογερμανική Συνέλευση όσο και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» αλλά και το «Ίδρυμα Νεολαίας» αποτελούν μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους  προκειμένου να παραχαραχτεί η ιστορική μνήμη και να καμφθεί το αίτημα για τις αποζημιώσεις, που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμώνται στα 341 δις ευρώ.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

Απαιτούν ομόφωνα

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η  Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ζητάμε

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

Τι είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση:

Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε αμέσως μετά την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα από τον υφυπουργό της Γερμανίας Χ. Φούχτελ και αποσκοπεί στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μετεκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα με βάση το διττό γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται στην επίσημη πρόσκληση της 8ης Συνδιάσκεψης, αυτή επελέγη να γίνει στη Χερσόνησο εστιασμένη κυρίως στα θέματα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις εργασίες της συνδιάσκεψης (από 1 έως 3 Νοεμβρίου) «θα αναπτυχθούν θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, με έμφαση στη νεολαία, θέματα προσφύγων, διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας. Επίσης θα οργανωθούν με την βοήθεια του Δήμου Χερσονήσου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπαιδευτικές εκδρομές, που αφορούν τη διαχείριση Υδάτων και Γεωργίας, Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης Ενηλίκων».

Στο συνέδριο της Βιάννου πάντως εκφράστηκε η σαφής πρόθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις, μέσα και έξω από τη Συνδιάσκεψη, αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, ενώ διακινήθηκε και η (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία ότι ενδεχομένως το παρόν στην Κρήτη τον Νοέμβριο να δώσει και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Το συνέδριο

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, κήρυξε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων, τη σημασία του συνεδρίου που πραγματοποιείται σε ένα μαρτυρικό τόπο θυσίας.

«Η 75η επέτειος του ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στη σημασία του συνεδρίου αναφέρθηκαν ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης.

«Ο αγώνας είναι αγώνας διεκδίκησης και όχι εκδίκησης, είναι το μήνυμα του συνεδρίου που θα δώσει ώθηση σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα, που συσπειρώνει το σύνολο του λαού μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αριστομένης Συγγελάκης, ενώ ο δήμαρχος Βιάννου υπογράμμισε ότι «το συνέδριο σηματοδοτεί την αντίσταση της Κρήτης σε ένα αγώνα που ενώνει και εμπνέει. Για εμάς εδώ, στην μαρτυρική Βιάννο, όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, όλοι αυτοί που έδωσαν το αθώο αίμα τους για να απολαμβάνουμε σήμερα το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα της νεότερης ιστορίας μας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ο αγώνας συνεχίζεται, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το συνέδριο είναι μια ακόμα φωνή στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». Ουσιαστική πρωτοβουλία τιμής και μνήμης χαρακτήρισε το συνέδριο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. «Η διοργάνωση του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία τιμής και μνήμης, αλλά ταυτόχρονα είναι μια αποφασιστική ενέργεια στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και της δικαίωσης των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δυναστεύουν και προκαλούν προσφυγιά, είναι το μήνυμα του συνεδρίου», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης.

Τις θέσεις της ΛΑΕ για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, παρουσίασε στο συνέδριο ο γραμματέας του Κινήματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. «Η Ελλάδα προσέφερε πολλά στον αντιφασιστικό αγώνα, υπέστη τα πάνδεινα, και είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση» υποστήριξε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί