Η περαιτέρω αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των θυγατρικών των ΔΕΚΟ στην συνάντηση εργασίας του Δ.Σ. του υπερταμείου με τις διοικήσεις

Σε πολύ δημιουργικό κλίμα διεξήχθη στο περιθώριο της ΔΕΘ, η πρώτη συνάντηση εργασίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ («υπερταμείου») με τις διοικήσεις των θυγατρικών επιχειρήσεών της, όπως έγινε γνωστό από πηγές της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διοικήσεις των θυγατρικών εταιρειών ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΑΔ, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-HELEXPO, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και ο όμιλος ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων κλάδων και υποδομών της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, η ύδρευση και αποχέτευση, οι συγκοινωνίες και μεταφορές, οι υπηρεσίες, το χονδρεμπόριο, τα ακίνητα και ο τουρισμός.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, η ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά θέματα στρατηγικής και υπεύθυνης διοίκησης, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για την περαιτέρω αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ των θυγατρικών.

Ειδικότερα, ανέφεραν οι κύκλοι του υπερταμείου, η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΕΕΣΥΠ, της αποστολής και των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, όπως και του πλαισίου παρακολούθησης της απόδοσης, ως βασικής συνιστώσας επίτευξης του στρατηγικού σχεδίου.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους προέδρους και την ανώτατη διοίκηση των θυγατρικών, αναφορικά με το όραμα, τις αξίες, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές, καθώς και τη γενικότερη στρατηγική στόχευση κάθε δημόσιας επιχείρησης, άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπερταμείου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, μέσα από τις παρουσιάσεις τους, επικεντρώθηκαν στις ειδικές συνθήκες του περιβάλλοντος που δραστηριοποιούνται.

Οι επικεφαλής κρίσιμων υποδομών όπως είναι η ενέργεια και η ύδρευση-αποχέτευση, μίλησαν για προκλήσεις και ανάγκες όσον αφορά σε σύγχρονες δομές, επέκταση του πελατολογίου και διεύρυνση των πεδίων δραστηριοποίησης. Άλλες κοινές προτεραιότητες είναι η μείωση απωλειών, ειδικά του πολύτιμου υδάτινου πόρου, η χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων, καθώς και η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση την Πολιτεία όπου χρειάζεται. Σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε αναφορά στις ρυθμιστικές προκλήσεις, στις απαιτήσεις αλλά και ευκαιρίες από την εφαρμογή του target model, καθώς και στις προοπτικές που δημιουργούνται από τη διάθεση συνδυαστικών προϊόντων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και, ευρύτερα, από την επέκταση σε νέους τομείς και περιοχές δραστηριότητας.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας, αυτός των ταχυδρομικών υπηρεσιών, εκπροσωπήθηκε από τη νέα διοίκησή του, τονίζοντας το ισχυρό band name μιας ιστορίας 192 ετών, το εκτεταμένο δίκτυο που προσεγγίζει κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Κεντρικός στόχος για τα ΕΛΤΑ είναι να παραμείνει ένας βιώσιμος οργανισμός, λειτουργώντας στα πρότυπα που αρμόζουν σε μια τέτοια ιστορία.

Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό πεδίο συζητήσεων. Η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα μέτρα διασφάλισης του εσόδου, είναι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δείξει τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια για αύξηση των εσόδων και μείωση της λαθρεπιβίβασης που επιβαρύνει τον ΟΑΣΑ και τον Έλληνα φορολογούμενο, και υπονομεύει τα σχέδια ανανέωσης του στόλου και αξιοποίησης «έξυπνων» τεχνολογιών για την αναβάθμιση της μετακίνησης στην πόλη και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας, μίλησαν οι διοικήσεις των περισσοτέρων εταιρειών – μεταξύ αυτών και εκείνες της ΑΕΔΙΚ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Αναφέρθηκε επίσης η προοπτική ανάπτυξης διεθνών εμπορευματικών κέντρων, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο από μόνο του και ένα πεδίο συνεργειών, με βασικό «παίκτη» την ΕΤΑΔ, το έργο της οποίας είναι ιδιαίτερα σύνθετο αλλά και μεγάλης σημασίας, τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς καλείται να διαχειριστεί, να ξεκαθαρίσει και, τελικά, να αξιοποιήσει περισσότερους από 70.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΤΑΔ προχωρά παράλληλα σε συστηματικές δράσεις για την επιτάχυνση των χρόνων ωρίμανσης και αξιοποίησης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

Οι Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στη συνένωση των δυνάμεων, τόσο μεταξύ των δύο αγορών όσο και στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕΣΥΠ. Σημειώθηκε επίσης η δυναμική και των δύο αγορών, στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, τα σχέδιά τους για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών και οι πρωτοβουλίες και καμπάνιες διεθνούς απήχησης.

Η διοίκηση των Ελληνικών Αλυκών, ως ο μοναδικός παραγωγός αλατιού στην Ελλάδα που τροφοδοτεί πάνω από το ήμισυ των αναγκών της χώρας, αναφέρθηκε στις προοπτικές επέκτασης της παραγωγικής βάσης και την εδραίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας με brands προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Τέλος, η ΔΕΘ-Helexpo, η οποία φιλοξένησε τη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της και διοργάνωσε με επιτυχία την 83Η ΔΕΘ, αλλά και άλλες διεθνείς εκθέσεις όπως η Agrotica, ανέφερε τα σχέδιά της για διατήρηση και περαιτέρω ανάβάθμιση της θέσης της στον κλάδο, τονίζοντας και πιθανές συνέργειες με τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, έλεγαν οι παράγοντες του υπερταμείου, η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς επαφών και συναντήσεων, που θα συνεχισθούν και θα εξειδικεύονται ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες και ζητήματα που οι δημόσιες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί