Ν. Ξυδάκης: Ο Τσίπρας μιλάει εκ μέρους της δημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στην ακροδεξιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή πολιτική συγκυρία της Ευρώπης αποτελεί, ως κόμμα εξουσίας, μια από τις βασικές δυνάμεις που στέκονται ενεργά απέναντι σε λογικές αποδόμησης του Ευρωπαϊκού ενωσιακού εγχειρήματος. Αυτό τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη αγωνία στο δημοκρατικό κόσμο, στη δημοκρατική Ευρώπη, στη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερή Ευρώπη, την ρεπουμπλικανική συντηρητική Ευρώπη είναι η αγωνία για την άνοδο του νεοφασισμού. Ο Τσίπρας μιλάει εκ μέρους της δημοκρατικής αριστεράς, της δημοκρατικής Ευρώπης κατέναντι στους Κουρτς, στους Όρμπαν, στους νεοφασίστες που ανεβαίνουν στη Σουηδία, στους νεοφασίστες που αλωνίζουν στην Ολλανδία, στην Αυστρία, πλάι μας στην Ιταλία και τους νεοφασίστες που είναι υπόδικοι και υποψήφιοι κατάδικοι στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τυχαίνει να είναι ο ηγέτης της Ελληνικής Αριστεράς και να είναι και μία -ίσως η πιο προβεβλημένη εν εξουσία- προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σας θυμίζω ότι κυβερνήσεις Αριστεράς υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία» τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ασκώντας παράλληλα κριτική σε επιλογές των θεσμών της ΕΕ απέναντι στις υποχρεωμένες χώρες που οδήγησαν σε έξαρση τον ευρωσκεπτικισμό.

«Υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, αυτή η αντίφαση: η θεμελιώδης αντινομία στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η εταιρεία, η συντροφία της Ευρώπης μπορεί να γίνει και φυλακή. Έγινε για την Ελλάδα, έγινε για την Πορτογαλία, έγινε για την Κύπρο» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Παράλληλα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. «Υπάρχει το φάντασμα του μεγάλου SPD, του μεγαλύτερου κόμματος της αριστεράς το 19ο και τον 20ο αιώνα το οποίο σύρεται πίσω από την κυρία Μέρκελ, η οποία με τη σειρά της σύρεται πίσω από το AfD.

Και σήμερα αυτή η πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα -που μπορεί να έχει τα προσωπικά χαρακτηριστικά- ήταν και ένα είδος προσωπικής δικαίωσης. Διότι το 2015 ήταν ο παρίας της Ευρώπης και τώρα είναι ένας ηγέτης ο οποίος σήκωσε το λαό του στην πλάτη του και συνομιλεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και πρωθυπουργούς. Πόσοι απ’ αυτούς που ήταν τον Γενάρη του 2015 εκεί είναι τώρα στο συμβούλιο της Ευρώπης; Ο Γιούνκερ απέρχεται, ο οποίος αναγνώρισε τον Τσίπρα, ο Ρέντσι που τον στήριξε εξαφανίστηκε στην Ιταλία».

Παράταξη ελευθερίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ κι απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ με κατηγορίες για πελατειακές και ολοκληρωτικές λογικές ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η δική μας παράταξη, η παράταξη της Αριστεράς είναι παράταξη της ελευθερίας, του κοινοτισμού και του ελευθέρως σκέπτεσθαι. Έχει πληρώσει με αίμα και τους ολοκληρωτισμούς του σταλινισμού και τους ολοκληρωτισμούς των λεγόμενων νικητών των εμφύλιων συρράξεων».

«Η παράδοση της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και της ανανεωτικής αριστεράς είναι παράδοση η οποία αναδεικνύεται από τη σύγκρουση με το σταλινισμό, από τη σύγκρουση με τον κρατισμό. Γεννιέται το ‘68 μαζί με τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα» είπε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε: «Γεννιέται από μία σύγκρουση για την εθνική και ευρωπαϊκή φύση του κομμουνισμού. Γεννιέται μαζί με τα κινήματα του ευρωκομμουνισμού. Γεννιέται με τις μεγάλες ιδέες τις μεγάλες φαντασίες  οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν αλλά που γονιμοποίησαν την ευρωπαϊκή σκέψη, την πολιτική σκέψη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, του ΛούτσιοΜάγκρι, της ΛουτσιάναΚαστελίνα».

«Η εργαλειακή χρήση του κράτους ανήκει στη Δεξιά»

«Αυτές είναι οι παραδόσεις της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς και με αυτές μπόλιασε την ελληνική πολιτική ζωή και την ελληνική πολιτική σκέψη. Αυτό που διαφεύγει είναι ότι η παράδοση του βάρβαρου πελατειασμού και του βάρβαρου κρατισμού είναι η παράδοση της δεξιάς παράταξης όχι μόνο από τα χρόνια του μεσοπολέμου στην σύγκρουση με το βενιζελικό εκσυγχρονισμό  αλλά στον μεταπόλεμο. Οι χυδαιότητες των πρώην δοσίλογων που γινόντουσαν βουλευτές της ΕΡΕ που τους κατήγγειλαν οι κεντρώοι βουλευτές και οι βουλευτές της ΕΔΑ. Η χυδαιότητα όλης της εργαλειακής χρήσης του κράτους και της δημοκρατικής πολιτείας από  μία κομματοκρατία. Ο Γιαννακόπουλος και ο Αλέκος Σακελλάριος δεν είχαν υπόψη τους ούτε την ΕΔΑ, ούτε την αριστερά όταν τη δεκαετία του ‘60 έγραφαν τον Μαυρογιαλούρο. Την κυβερνώσα ΕΡΕ είχαν υπόψη τους. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης για κρατισμό κατηγόρησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ΑναστάσηΠαπαληγούρα που κρατικοποιούσαν τις εταιρείες του Ανδρεάδη τη μία πίσω από την άλλη» τόνισε ο κ. Ξυδάκης κι απευθυνόμενος στην ομιλία του προς τη ΝΔ υπογράμμισε:

«Όταν αρχίζετε και μιλάτε για κρατικούς θα πρέπει να κοιτάξετε στον καθρέφτη της δικής σας παρατάξεως. Και αφού κοιτάξτε στον καθρέφτη του κρατισμού, της πελατειακότητας και της εργαλειακής κατάχρησης της δημοκρατικής πολιτείας από τους κομματάρχες και τους φύλαρχους με τις μαγκούρες που μάζευαν ψήφους στα καφενεία των ορεινών χωριών πρέπει να δείτε και στους καθρέφτες της οικογενειοκρατίας του νεποτισμού της δεύτερης και τρίτης γενιάς, τους υποκόμηδες και τους βαρονέτους που παίρνουν τα δαχτυλίδια και τις εκλογικές πλατείες από  πάππου προς πάππου και να δείτε επίσης την παράδοση των χουντικών και των νεοφασιστών οι οποίοι εμφιλοχωρούν και όχι μόνο στις παρυφές πλέον αλλά και στην καρδιά της δικής της παρατάξεως».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί