Χαρίτσης: 126.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έναντι 80.000 το 2014

Στη διαβεβαίωση πως 126.000 παιδιά θα εξυπηρετηθούν συνολικά κατά την φετινή σχολική χρονιά από βρεφονηπιακούς σταθμούς προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή, τονίζοντας πως για πρώτη φορά δίνονται 277 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και για τα τρία προγράμματα που αφορούν αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης παραδέχτηκε πως «προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις στο βαθμό του εφικτού».

Ως ευκαιρία να απαντήσει για ένα «μείζον κοινωνικό ζήτημα που έχει δει το φως της δημοσιότητας με στρεβλό τρόπο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Χαρίτσης την Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στα τρία παράλληλα προγράμματα που «τρέχουν» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες στον τομέα των βρεφικών και νηπιακών σταθμών.

Σχετικά με τα voucher, σημείωσε πως στην πρώτη κατανομή καλύφθηκαν 94.000 παιδιά από οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως επίσης και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ – ΑμεΑ. Δεσμεύτηκε δε πως κατά τη δεύτερη κατανομή του προγράμματος ο αριθμός θα φτάσει τα 126.000 παιδιά, δηλαδή 6,5% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Επ’ αυτού, ο υπουργός έκανε λόγο για εκτόξευση των κονδυλίων από εθνικούς πόρους και ταυτόχρονα μείωση των ευρωπαϊκών.

Ως προς το πρόβλημα της έλλειψης δομών, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι δεν προέκυψε την τελευταία τριετία, καθώς δεν υπήρξε πρόνοια προ κρίσης για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε όλους τους δήμους της χώρας. Κατά τον υπουργό, με μέριμνα της ΕΕΤΑΑ και μετά από σύμβαση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Εργασίας, προχωρά ο σχεδιασμός συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για ίδρυση μέσα στο 2018 βρεφονηπιακών σταθμών σε 104 Δήμους που θα εξυπηρετήσει 2.500 παιδιά.

Η τρίτη κυβερνητική πρωτοβουλία αφορά τη θέσπιση «νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου βρεφονηπιακών σταθμών», με τον κ. Χαρίτση να επισημαίνει πως μετά το 2017 που θεσπίστηκε το νέο πλαίσιο έχουν εντοπιστεί «πολλές περιπτώσεις σταθμών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου». Για τον εκσυγχρονισμό των δομών και προκειμένου να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και όχι μόνο, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η συνολική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, με την απορρόφηση των κονδυλίων να γίνεται ανά σταθμό και όχι ανά δήμο, με μέγιστο ποσό τα 50.000 ευρώ.

Συνολικά και για τα τρία προγράμματα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως τα συνολικά κονδύλια από εθνικούς πόρους ανέρχονται σε 277 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Πάρα ταύτα, μετά την επισήμανση του κ. Συντυχάκη πως χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως υπάρχουν ελλείψεις για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν στο βαθμό του εφικτού.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί