Στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ ο Μ. Συντυχάκης

Πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μ. Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης του δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ). Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί για μία ακόμα χρονιά στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου.

Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κλιμακίου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού όπου αναφέρθηκε η δυσκολία του δήμου να απορροφήσει το σύνολο των παιδιών που αιτήθηκαν για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα από τις περίπου 2800 αιτήσεις τελικά πάνω από 1100 παιδιά να μείνουν εκτός καθώς και με την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από την ΕΕΤΑΑ δίνονται πολλές περισσότερες εγκρίσεις μέσω ΕΣΠΑ (VOUCHER) σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις. Επιπλέον, στηλιτεύτηκε η έλλειψη διορισμών εργαζομένων (χαρακτηριστικά ο δήμος Ηρακλείου έχει 95 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 90 συμβασιούχους ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 280 εργαζόμενους) καθώς και η έλλειψη χρηματοδότησης για ανέγερση νέων δομών και τονίστηκε πως η έκτακτη χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ ανά δήμο και μάλιστα χωρίς κριτήρια πληθυσμιακά κτλ είναι σταγόνα στο ωκεανό.

Στην συνάντηση με τους εργαζόμενους τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τους συμβασιούχους να αναφέρουν πως βρίσκονται κάθε χρόνο σε ομηρία και σε διαρκή αβεβαιότητα, καθώς και η εντατικοποίηση της εργασίας τους που ειδικά τους μήνες των αιτήσεων, της έκδοσης των αποτελεσμάτων και της τοποθέτησης των παιδιών εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως μετά και τη έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, θα στηρίξει «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», είναι παραμύθια καθώς πάνω από 67.000 παιδιά για τα οποία έκαναν αίτηση οι οικογένειες τους δεν θα απορροφηθούν σε καμία δομή. Ενώ εάν υπολογιστούν και τα παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση το νούμερο πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικά μόνο για το δήμο Ηράκλειου πάνω από 8.500 παιδιά θα έπρεπε να είναι στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Μ. Συντυχακης ανέδειξε στους εργαζόμενους την ευθύνη της κυβέρνησης, της ΚΕΔΕ αλλά και των δήμων που δεν διεκδικούν από την κυβέρνηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες ώστε να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις αντεργατικές πολιτικές που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή  πολιτική στο σύνολο της.

Τέλος σημείωσε πως το ΚΚΕ και με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή ζητά να διασφαλίσει η κυβέρνηση με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων – πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους. Επιπλέον, η κυβέρνηση να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών και να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί