Κουβέλης: Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούν αναγκαίες ρυθμίσεις

Ερωτηθείς για το αν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούν προμήνυμα εκλογών, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι «όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αποτελούν αναγκαίες ρυθμίσεις που σαφέστατα έχουν αναφορά τους πολίτες οι οποίοι δέχτηκαν δυσανάλογα βάρη στα οκτώ χρόνια των μνημονίων. Η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει παροχολογία για να μπορέσει να τις συνδέσει με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Οι εκλογές θα γίνουν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας. Οι ρυθμίσεις αυτές όπως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, η υποχρέωση καταβολής των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, και οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν είχαν γίνει και είναι αναγκαίο να γίνουν. Τώρα ο πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι θα γίνουν οι καταβολές αυτές, σε ένστολους, δικαστές, και πανεπιστημιακούς.»

Για τη μη μείωση των συντάξεων, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι «είναι περισσότερο από αισιόδοξος ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι οι δανειστές δεν θα έχουν αντίρρηση. Αντιθέτως θα δείξουν κατανόηση, αφού πρόκειται για ρύθμιση και όχι για διαρθρωτική αλλαγή, στο μέτρο που υπάρχουν τα χρήματα.» Για το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι έχει φέρει τροπολογία για τη μη μείωση των συντάξεων ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε να φέρει την τροπολογία αυτή, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να μη μειώσει τις συντάξεις. Αυτή την στάση όμως θα πρέπει να την κρίνει κανείς με βάση τη γενικότερη στάση της ΝΔ στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, ζητήματα για τα οποία δεν μιλάει καθόλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε αυτά τα μέτρα σκεφτείτε τι ορυμαγδός αντιπολιτευτικού λόγου θα είχε ξεσηκωθεί.»

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά και ειδικότερα αναφερόμενος στις υποθέσεις της NOVARTIS και του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημείωσε:

«Υπάρχει το σύστημα της σιωπής και της αποσιώπησης όλων αυτών των σκανδάλων. Με αυτό το σύστημα και με προστατευτικό θεσμό τη Δικαιοσύνη, συγκρούεται η κυβέρνηση με αυτούς τους μηχανισμούς.. Όλες αυτές οι υποθέσεις-και εκτιμώ κάποιες από αυτές πολύ γρήγορα – θα οδηγηθούν στην κρίση της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε η πυρκαγιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τόνισε:

«Πήγε πολύ καλά η διαδικασία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Η ασφάλεια των πλοίων μας είναι σε καλό επίπεδο. Αυτό που συνέβη στο συγκεκριμένο πλοίο ήταν απρόβλεπτο. Δεν είχαμε τραυματισμούς ούτε στους επιβάτες αλλά ούτε και στο πλήρωμα. Το 85% των οχημάτων που βγήκαν από το πλοίο δεν είχαν ζημιές. Το Λιμενικό είχε εξαιρετική παρέμβαση, υπήρξε πολύ σημαντική συνδρομή από το πλήρωμα του πλοίου και βέβαια η Πυροσβεστική έκανε μία άριστη δουλειά».

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το ζητούμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι διαδικασίες για την οποία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, σημείωσε:

«Το ζητούμενο για μένα είναι η διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων, να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των διακριτών ρόλων της Εκκλησίας και του Κράτους και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Ο Νόμος περί «ευθύνης υπουργών» είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έχουμε να κάνουμε με το άρθρο 86, το οποίο δεν είναι Συνταγματικό άρθρο. Πρόκειται για ολόκληρο Νόμο μέσα στο Σύνταγμα. Δεν έγινε από λάθος, δεν ήταν τυχαία η επιλογή. Σκόπευε στο να διασφαλισθεί η «προστασία» των παρανόμων και η παρανομία. Είναι αδιανόητο να υπάρχει διαφορετική δικαστική αντιμετώπιση για τους πολιτικούς. Και ο πολιτικός πρέπει να έχει το φυσικό του δικαστή, όπως τον έχει ο κάθε πολίτης. Και δεν χρειάζεται καμία διάκριση».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί