Δ. Παπαδημούλης: Όσοι μιλούν για παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

«Θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας μετά τα μνημόνια, σε στέρεο έδαφος και με υγιή δημόσια οικονομικά. Θέλουμε να παράγουμε περισσότερο πλούτο για να μπορούμε να τον μοιράζουμε δικαιότερα».

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Αθήνα 9.84’, με αφορμή και την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84  (Βασίλης Πάικος) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωμάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης,επεσήμανε τα εξής:

«Όσοι μιλούν για παροχολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή του ομιλία στη ΔΕΘ, κάνουν λάθος. Και επειδή πρόκειται για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους φίλους τους, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.  Αυτοί έταζαν και μοίραζαν λεφτά που δεν υπάρχουν και μας οδήγησαν σε ελλείμματα και χρέη, χρεοκοπία μνημόνια.

Αυτό που εγώ κρατώ από τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι παρουσίασε ένα σχέδιο στηριγμένο σε υγιή δημόσια οικονομικά και ανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, διότι πριν απ’ όλα θέλουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης, την ταχύτερη μείωση της ανεργίας και την επιτάχυνση εκείνων των μεταρυθμίσεων στη διοίκηση, την οικονομία, την ψηφιοποίηση, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης που θα κάνουν τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη διεθνή σκηνή και μέσα στην ΕΕ.

Θεωρώ ότι είναι σωστό το ότι ο Τσίπρας παρουσίασε σχέδιο για την επόμενη 4ετία. Με σοβαρότητα και ισσοροπημένο τρόπο.
Όλες οι εξαγγελίες που έγιναν χθες από τον Πρωθυπουργό, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το δημοσιονομικό “χώρο”, δηλαδή από το υπερπλεόνασμα που θα δημιουργηθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο μεσοπροθεσμο της χώρας στα έτη από 2019-2022 – και αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Ο Τσίπρας – και αυτό φάνηκε καθαρά χτες, απορρίπτει λογικές του τύπου «Τσακαλώτο δώστα όλα» και θέλει να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας μας που βγαίνει από τα μνημόνια, σε στέρεο έδαφος».

Οι στόχοι για την επόμενη μέρα

«Μιλώ και με τους κορυφαίους από την πλευρά των Ευρωπαϊκών θεσμών και διαβάζω και τον διεθνή Τύπο και μπορώ να σας πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν η οποία παίζει ρόλο – κλειδί από δω και πέρα, θεωρεί πως ο στόχος του 3,5% για το 2018 θα πιαστεί και θα έχουμε και υπερπλεόνασμα.

Και όπως είπε χτες ο Τσίπρας και σωστά, εμείς φιλοδοξούμε να αποδείξουμε και με αριθμούς, ότι μπορούμε να πιάσουμε το στόχο του 3,5% και το 2019, χωρίς το μέτρο που επέβαλε σε άλλες συνθήκες το ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση συντάξεων.

Να το πω αλλιώς πιο απλά:  Όσο αποτελεσματικότερη γίνεται η προσπάθειά μας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για την ψηφιοποίηση της διοίκησης… θα προκύπτει περίσσευμα.

Η νευρικότητα των αγορών που αντανακλάται και στα ελληνικά επιτόκια, οφείλεται στην Ιταλία, την Τουρκία, την Αργεντινή, στον εμπορικό πόλεμο.
Το σήμα που έδωσε χτες ο Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναρχίσει να κάνει αυτά που έκανε στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις και τα οποία την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γυρίσουμε πίσω, στις πρακτικές που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Θέλουμε να παράγουμε περισσότερο πλούτο, για να μπορούμε να τον μοιράζουμε δικαιότερα».

Το νέο διεθνές πρόσωπο της Ελλάδας

«Πριν από λίγες μέρες, στη Le Monde, σε ένα δημοσίευμα που αναφερόταν στην μάχη ανάμεσα στη δημοκρατικη Ευρώπη και την Ευρώπη της οπισθοδρόμησης, ανάμεσα στα 5 πρόσωπα που σηματοδοτούν την πορεία της ΕΕ προς τα μπρος, εκτός από τον Γιούνκερ και τον Μακρόν, συμπεριλαμβανόταν και ο Τσίπρας.

Αυτό που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι ότι για μια χώρα που οι πάντες έως τρια χρόνια πριν μιλούσαν για κίνδυνο Grexitκαι εξόδου από το ευρώ, σήμερα πιστώνουν στον Τσίπρα και στην κυβέρνηση το “Grexit απ’ τα μνημόνια”.

Φυσικά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της χθεσινής ομιλίας Τσίπρα, είναι ότι έθεσε τις βάσεις, παρουσιάζοντας ένα πλαίσιο τετραετίας, για τον σοβαρό διαλογο που χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Και πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσει η ΝΔ από τη βελόνα του παρελθόντος. Γιατί αν κρίνω από τις πρώτες ανακοινώσεις της ΝΔ που είναι λίγο νευρικές, επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Βαρουφάκη…»

Ευρωπαϊκές εξελίξεις – Την Τρίτη ο Αλ.Τσίπρας στο ΕΚ

«Η επικίνδυνη και ανησυχητική άνοδος της αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, αλλά και η διαφαινόμενη συμμαχία αυτής της ακροδεξιάς των Σαλβίνι, Λεπέν κλπ, με την υπερσυντηρητική πτέρυγμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος των Όρμπαν, Κουρτζ ή και του Βέμπερ που είναι πολύ πιο δεξιός από τον Γιούνκερ, επιβάλλει το ευρύτερο δυνατό, δημοκρατικό, προοδευτικό μέτωπο, ευρύτερο ακόμη και από τη συμμαχία της Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πρασίνων, για την οποία μιλάγαμε μέχρι χτες, για να αποφύγουμε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μέτωπο που θα προχωρήσει την Ευρώπη προς τα μπρος, από τον Τσίπρα μέχρι και τον Μακρόν. Γύρω από κοινούς στόχους.

Ο Βέμπερ έχει προταθεί ως Πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά ας περιμένουμε να δούμε. Θα σας έλεγα ότι δεν έχει προκαλέσει και ρίγη ενθουσιασμού στο ΕΛΚ αυτή η υποψηφιότητα. Μόλις προχτές ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ο οποίος είναι ο εκλεκτός του ΕΛΚ και ως υποψήφιος του ΕΛΚ έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε ότι θεωρεί την συμμετοχή του Όρμπαν πρόβλημα για το ΕΛΚ.

Ο κύριος Βέμπερ θα πρέπει να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μεθαύριο που θα συζητήσουμε για την Ουγγαρία, λίγες ώρες μετά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, πώς μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη με δημοκρατία,συνεργασία και σεβασμό των κρατών μελών, όταν ο ίδιος νιώθει φιλαράκι με τον Όρμπαν, ο οποίος θέλει να τη διαλύσει.
Ο κ. Βέμπερ έχει πρωτοστατήσει σε επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης. Θα σας έλεγα ότι δεν είναι καθόλου συμπαθής στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, συμπεριλαμβάνομένου και μεγάλου μέρους των Ελλήνων κεντροδεξιών. Και αν στις Ευρωεκλογές η ΝΔ έχει σημαία της τον Βέμπερ, δεν θα της βγει καθόλου σε καλό.

Από την άλλη, η κα Μέρκελ τον στήριξε, αλλά είναι πιο αποδυναμωμένη απ’ ότι ήταν πριν από δυο χρόνια εντός της Γερμανίας. Οι πάντες στο Βερολίνο θα προτιμούσαν τον κο Αλτμάγιερ γιατί ο κ. Βέμπερ, για όσους δεν το γνωρίζουν ανήκει στο βαυαρικό CSU και είναι πολύ δεξιότερα από την Μέρκελ και η επιλογή του αυτή τη στιγμή από την γερμανική δεξιά, δε συγκινεί καθόλου ένα μέρος της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που είναι στο κλίμα Γιούνκερ.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές, που στην Ελλάδα θα γίνουν στις 26 Μαϊου του 2019, είναι ίσως οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θεωρώ καλό γαι την Ελλάδα, γιατί θα βοηθήσει και τη συμμετοχή των πολιτών, ότι θα συμπέσουν με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών».

Η σύγκλιση με τους Σοσιαλιστές

«Με τον Ούντο Μπούλμαν, με τον οποίο έχω και στενό προσωπικό δεσμό, συμφωνήσαμε, όπως συμφωνούσαμε και με τον προηγούμενο ηγέτη των Ευρωσοσιαλιστών, τον Τζιάνι Πιτέλα, ότι επιβάλλεται να επιταχυνθούν όλες οι προσπάθειες για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συνεργασία Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων, παρά τις διαφορές μας. Να διευρύνουμε αυτό το δημοκρατικό μέτωπο, όταν έχουμε μπροστά μας τον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης από την Ευρωπαϊκή άκρα δεξιά και της βήμα βήμα “Ορμπανοποίησης” του ΕΛΚ.

Ανταλλάξαμε απόψεις – και εν όψει της Ομιλίας του Τσίπρα στο ΕΚ την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη και εν όψει της επίσκεψης του Ούντο Μπούλμαν ως κεντρικού ομιλητή στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου. Παρ’ ότι ανήκουμε σε διαφορετικές οικογένειες, συμφωνούμε σε πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Τον ευχαρίστησα για τη στάση που έχουν κρατήσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απέναντι στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση Τσίπρα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια που παλεύαμε να βγούμε από τα μνημόνιααλλά και για τη θερμή θετική στάση τους – σε αντίθεση με της Φώφης Γεννηματά, στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα είναι καλό για το ίδιο το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσουν επιτέλους από τη στάση ουραγού που κρατούν πίσω από τη ΝΔ. Όσο καθυστερεί αυτό να γίνει και ακυρώνεται ως δυνατότητα, όσο ποντάρουν στο χαρτί του ακραίου αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμού, σπρώχνουν πολίτες στην κάλπη του Μητσοτάκη και επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές.

Την αγωνία της για το εκλογικό αποτέλεσμα, η κα Γεννηματά την έβγαλε και με άτσαλο τρόπο, ζητώντας πρόσφατα να μη διαλέγουν οι πολίτες τους Ευρωβουλευτές, αλλά να τους επιλέγουν οι αρχηγοί με λίστα.

Θεωρώ δημοκρατικότερο το να διαλέγουν οι πολίτες τους εκπροσώπους τους, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, και σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διευκολύνει τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διορίζουν τους εκλεκτούς τους».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί