Τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ και τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα συνοδευτούν από τις καθιερωμένες κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν περί τις 6 το απόγευμα.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην Αριστοτέλους το ΠΑΜΕ, στην Καμάρα οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εθνικιστικό συλλαλητήριο έχει καλεστεί έξω από το Βελλίδειο. Στο στόχαστρο της αστυνομίας τυχόν δράση ακροδεξιών.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνδικάτα και σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ καλούν επίσης στις 18.00 στην πλατεία Αριστοτέλους σε συγκέντρωση και πορεία. Στην Καμάρα καλούν σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς στις 18.00 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Ωστόσο, φέτος είναι προγραμματισμένη και συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών από ακροδεξιές, εθνικιστικές, και παραθρησκευτικές οργανώσεις έξω από το Βελλίδειο.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ ομάδες ακροδεξιών

Ως εκ τούτου, ενόψει της προαναφερθείσας συγκέντρωσης για το «Μακεδονικό», τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ έχουν επιπλέον ένα χαρακτηριστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Τον έλεγχο του ακροδεξιού χώρου, με στόχο την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας, κυρίως εξτρεμιστικού χαρακτήρα, αλλά και τυχόν κινήσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα της έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές (τις οποίες επικαλείται σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ – ΜΠΕ) και σε προληπτικό επίπεδο, έχει καταρτιστεί από την αστυνομία σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων ή συγκρούσεων με άλλες ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Τα μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και θα κλιμακωθούν σήμερα, ενώ όλες τις ημέρες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες.

tvxs.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί