Υψηλό οκταετίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τη διαρκώς επιταχυνόμενη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζουν παραγωγικοί φορείς, ενώ παράλληλα κάποιοι, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καλωσορίζουν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού παραδεχόμενοι παράλληλα πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν θετική δυναμική που αποτελεί ρεκόρ οκταετίας. Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ παραδέχεται την ιδιαιτέρως καλή αναπτυξιακή πορεία της χώρας διαψεύδοντας πολλούς που έκαναν λόγο για μείωση των επενδύσεων το πρώτο εξήμηνο, ενώ -ως είθισται- δείχνει μια ανησυχία για την αποφασισμένη από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού εμμένοντας στις ιδεολογικές του αγκυλώσεις.

Σαφέστατη βελτίωση των θετικών προβλέψεων των επιχειρήσεων καταγράφεται στην έρευνα οικονομικού κλίματος Ιουλίου 2018 που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από μια διαδικασία στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά η αύξηση αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, «για να μην είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και για να έχει όφελος η πραγματική οικονομία, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση αφορολόγητου για τους μισθωτούς, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και στα επισιτιστικά επαγγέλματα και να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αποτίμηση της Συνομοσπονδίας του πρώτου εξαμήνου 2018 εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την υπόθεση της σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς σημειώνεται ιστορικό υψηλό οκταετίας, τόσο στον δείκτη σταθερότητας (39%) όσο και στον δείκτη βελτίωσης (13,8%). Ο κύκλος εργασιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα οκταετίας, ενώ οι δείκτες ζήτησης και παραγγελιών σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στην οκταετία.

Ακόμη σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (44,1%) δήλωσαν ετήσιο τζίρο (2017) έως 50.000 ευρώ, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι (75,8%), το 17,6% 50-100.000, 15,5% 100-300.000, και το 14,9% πάνω από 300.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 5,1% δήλωσε ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκα. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 (2,9%).

Αύξηση επενδύσεων

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με σταθερά βήματα, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτούν οι περιστάσεις, για να ξεφύγουμε από τη μεταμνημονιακή μιζέρια, τονίζει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του.

Ο Σύνδεσμος τονίζει, σε αντίθεση με τον φιλικό προς τη Ν.Δ. Τύπο, πως οι επενδύσεις ανακάμπτουν με υπερδιπλάσιους, μάλιστα, ρυθμούς (+11,9% χωρίς πλοία) σε σχέση με το 2017, χωρίς προσαρμογές για τα πλοία, προσθέτοντας ότι όλες οι κατηγορίες επενδύσεων αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών να αυξάνονται κατά 19% περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ακόμη προσθέτει πως η παραγωγικότητα της εργασίας, μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το πρώτο εξάμηνο του 2018) στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό) το πρώτο εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια), συμπληρώνοντας πως η απασχόληση, επίσης, των μισθωτών και του συνόλου των εργαζομένων συνεχίζει να αυξάνεται και το 2018 με ρυθμούς άνω του 2% και 1,5% αντιστοίχως.

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί