Προς αυτοκεφαλία η ουκρανική Εκκλησία

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρά την προετοιμασία της απονομής αυτοκεφάλου καθεστώτος εις την εν Ουκρανία Ορθόδοξο Εκκλησία.

Ετσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο «εξωνόμασεν ως Εξάρχους αυτού εν Κιέβω τον Πανιερώτατον Αρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, εξ Αμερικής, και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Edmonton κ. Ιλαρίωνα, εκ Καναδά, αμφοτέρους διακονούντας τους εν ταίς χώραις αυταίς Ουκρανούς Ορθοδόξους υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον» όπως λέει σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο ιεράρχες θα μεταβούν στην Ουκρανία για να συζητήσουν για τις διαδικασίες της αυτοκεφαλίας. Το θέμα βέβαια προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

Προ ημερών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση για το θέμα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου, η οποία έληξε χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι έξαρχοι σε ένα εκκλησιαστικό χώρο στο Κίεβο θα παρακολουθήσουν την κατάσταση και θα επικοινωνήσουν με όλες τις πλευρές για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα συμπυκνώνεται στο αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου».

Στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Αντίθετα, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται από τη Μόσχα σχισματική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί