Διαψεύδει ο ΟΑΕΔ τα περί ανασφάλιστης εγκύου εργαζόμενης στο Ηράκλειο

Στη διάψευση της είδησης ότι εργαζόμενη στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι ανασφάλιστη προχώρησε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Μαρία Καραμεσίνη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 FM», τόνισε ότι δεν ισχύει ότι η εν λόγω υπάλληλος διεκδικεί άδεια μητρότητας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «όπως γράφτηκε ψευδώς σε πολλά δημοσιεύματα», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές στοχεύσεις από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, η οποία προσλήφθηκε από τον ΟΑΕΔ με κανονική σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τον περασμένο Μάρτιο, διεκδικεί επίδομα τοκετού. Όπως είπε η διοικήτρια του Οργανισμού, ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εργαζομένων- ανδρών και γυναικών -στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβων. «Μάλιστα, η συγκεκριμένη γυναίκα από τις 21 Αυγούστου είναι σε άδεια μητρότητας και, όσα άλλα λέγονται, δεν ευσταθούν» δήλωσε η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι και, πριν από την άδεια μητρότητας, ο ΟΑΕΔ της χορήγησε έναν μήνα άδεια για επαπειλούμενη κύηση.

Η ίδια εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι από τον ΕΦΚΑ απάντησαν στην εργαζόμενη ότι δεν της έχει καταβληθεί το επίδομα τοκετού, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημα, κι «αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών τριών έως τεσσάρων μηνών στο σύνολο των εργαζομένων καθαριότητας, σε 478 άτομα, τα οποία προσλάβαμε με βάση τον συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι από τον Ιούλιο αρνήθηκε η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει το ένταλμα πληρωμής. Άρα, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σ’ αυτά τα δεδουλευμένα. Επομένως, δεν έχουν ενεργοποιηθεί αυτά τα δικαιώματα, όχι ότι δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά μισθούς και επιδόματα.

Για το κώλυμα στην καταβολή μισθών, η κ. Καραμεσίνη απάντησε ότι ευθύνεται η πλευρά των εργολαβικών εταιρειών που προσπάθησε να μπλοκάρει την εξέλιξη του διαγωνισμού, μέσω της δικαστικής οδού. Η δεύτερη εμπλοκή, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, ήταν «από την πλευρά της επιτρόπου, η οποία επικαλέστηκε μη νομιμότητα της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, όταν το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν είχε καμία αντίρρηση με τη διαδικασία και, μάλιστα, προχώρησε στην εκδίκαση των ενστάσεων με βάση τη διαδικασία την κανονική και την προβλεπόμενη».

«Αυτή τη στιγμή έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία πληρωμής. Από τη δική μου πλευρά έκανα διαπιστωτική πράξη για όλες τις οφειλές των εργαζομένων, όχι μόνο μέχρι τον Ιούνιο που αντιστοιχούσε στην περίοδο του εντάλματος, αλλά, μέχρι τις 31 Αυγούστου, για να υποβοηθηθεί η διαδικασία και να επιταχυνθεί, ώστε σε έναν μήνα από τώρα να έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον καθαρισμό» υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί