Οκτώ μελέτες για σημαντικά έργα σε όλη την Κρήτη εγκρίθηκαν σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Οχτώ μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του Φράγματος Αμιρών που πρόκειται να αρδεύσει 1.600 στρέμματα πρώιμων κηπευτικών στην περιοχή του Δήμου Βιάννου. Στο πλαίσιο προστασίας των υδατικών πόρων της ίδιας περιοχής η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού των Αμιρών.

Θετική γνωμοδότηση υπήρξε και για την σημαντική υποδομή της εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά. Η Ε.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση 10.200 ισοδύναμων κατοίκων μέσω του αποχετευτικού δικτύου που περιλαμβάνει οικισμού και τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Εγκρίθηκαν επίσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με βελτιώσεις – ασφαλτοστρώσεις επαρχιακού δικτύου των Δήμων Σητείας – Ιεράπετρας και οροπεδίου Λασιθίου. Αντικείμενο της μελέτης είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων (μικρής και μεσαίας κλίμακας) με συνολικό προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ οι οποίες θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τρεις μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ίδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής, εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:
α) Για ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων στη θέση στη θέση Άγιοι Τεσσαράκοντα, Δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου
β) Για Λατομείο Μαρμάρων (Πορόλιθος) στη θέση «Ψαθά» Τ.Κ. Σκοπής Δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου
γ) Για Υπεραγορά κατασκευαστικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού στην περιοχή Μετόχι Μπάρμπου του Δήμου Χανίων

Τέλος αναβολή λήψης απόφασης για την επόμενη συνεδρίαση αποφασίστηκε σχετικά με την ξενοδοχειακή μονάδα Αγγελόβραχος Ι.Κ.Ε προκειμένου να ληφθεί υπόψη νεότερη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου. Η επόμενη επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει σχετικά με το θέμα θα γίνει εντός είκοσι μερών.

 

Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το Φράγμα Αμιρών Αγίου Βασιλείου και Βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Τοπικής Κοινότητας Αμιρών του Δήμου Βιάννου

 Στην συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος εκ μέρους του Δήμου Βιάννου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κος Παύλος Μπαριτάκης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κος Μηνάς Σταυρακάκης. Επίσης ο Βουλευτής  Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κος Σωκράτης Βαρδάκης δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα αναγκαία και ουσιαστικά έργα ανάπτυξης της περιοχής.

   Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Βιάννου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης των δύο έργων ειδικά για το φράγμα Αμιρών Αγίου Βασιλείου,  ένα έργο που χρονολογείται από την δεκαετία του 1970, έχει περάσει τρεις φορές μέχρι σήμερα περιβαλλοντικά και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την περιοχή της Βιάννου αφού θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας ελιάς και πρώιμων κηπευτικών. Για το Βιολογικό Αμιρών τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό έργο στην περιοχή θα γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων ενώ το επεξεργασμένα νερό σύμφωνα με την μελέτη θα χρησιμοποιηθεί για τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων ελαιόδεντρων.

Για τα παραπάνω τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης τονίζοντας ότι η περιοχή της Βιάννου είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που για να αρδεύσει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων χρησιμοποιεί νερό από άντληση σε μεγάλα βάθη ακόμη και κατά την διάρκεια της χειμερινής καλλιέργειας των πρώιμων κηπευτικών, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός  ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα η περιοχή να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον υπόγειο υδροφορέα. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη είπε κλείνοντας ο βουλευτής να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος έτσι ώστε να περάσει στο στάδιο της χρηματοδότησης ως ώριμο προς υλοποίηση έργο. Επίσης τοποθετήθηκε και υπέρ του έργου λειτουργίας βιολογικού σταθμού Αμιρών που συμβάλει όπως χαρακτηριστικά είπε στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί