Ο Τραμπ δεν αποκλείει μια συνάντηση με τον Χασάν Ροχανί

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν έχει τόση «σημασία», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε για άλλη μια φορά την κατηγορία ότι η Τεχεράνη αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και τον ισχυρισμό ότι επικρατεί «απόλυτη αναταραχή» στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Είναι πιθανό, όλα είναι πιθανά», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς στον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο να γίνει τέτοια συνάντηση.

«Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν. Θέλουν να μιλήσουμε; Αυτό εξαρτάται από εκείνους (τους ιρανούς ηγέτες), όχι από μένα», είπε ο μεγιστάνας, ο οποίος ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συνάψει η Τεχεράνη με έξι μεγάλες δυνάμεις και επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί.

«Το Ιράν είναι σε πολύ διαφορετική θέση (σήμερα) σε σύγκριση με την εποχή που αναλάμβανα τα καθήκοντά μου», συνέχισε. Στο Ιράν επικρατεί «απόλυτη αναταραχή» και οι ιρανοί ηγέτες παλεύουν για «την επιβίωση τους ως χώρας», πρόσθεσε.

«Είμαι πάντα διαθέσιμος αλλά δεν έχει σημασία» αν θα γίνει συνάντηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προτείνει πριν από λίγο καιρό μια σύνοδο κορυφής «χωρίς προαπαιτούμενα» με τον Ροχανί, κάτι που η Τεχεράνη απέρριψε.

Ο Τραμπ θα προεδρεύει την 26η Σεπτεμβρίου, ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αφιερωμένη στις «αποσταθεροποιητικές» ιρανικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί