«Κανένα περιστατικό να μην χρειάζεται μετακίνηση εκτός Κρήτης για θεραπεία»

Στα νοσοκομεία, τα Περιφερειακά Ιατρεία και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018) ο Νίκος Ηγουμενίδης. «Κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης για νοσηλεία», τόνισε ο βουλευτής  και πρ. διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ενώ στο επίκεντρο όλων των επαφών βρέθηκε «η πρωτοβάθμια περίθαλψη ως βασικό θεμέλιο της προσπάθειας μας».

 

Με συναντήσεις στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ο Νίκος Ηγουμενίδης ολοκλήρωσε σήμερα (6 Σεπτ. 2018) έναν ευρύ κύκλο επαφών και συναντήσεων στο Ηράκλειο, με κεντρικό στόχο την υγειονομική αυτοτέλεια του νησιού. Από την έναρξη της λειτουργίας των θερινών τμημάτων της Βουλής έως σήμερα, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και πρώην Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, επισκέφτηκε διαδοχικά τα νοσοκομεία, αρκετά Περιφερειακά ιατρεία και όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, έγινε αποτίμηση της επιτυχημένης προσπάθειας αποτροπής της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Τονίστηκε ότι σήμερα στην Κρήτη της μεταμνημονιακής Ελλάδας είναι ρεαλιστικός ο στόχος «κανένα περιστατικό να μην χρειάζεται μετακίνηση εκτός Κρήτης για θεραπεία». Επιπλέον, στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ αντίστοιχο του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέσου όρου. Η κάλυψη κενών θέσεων και η βελτίωση της μισθολογικής θέσης των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα είναι από τους πρώτους διεκδικητικούς στόχους.

Στις συζητήσεις και άμεσες προτεραιότητες του Νίκου Ηγουμενίδη στάθηκαν η εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη του Ηρακλείου, που ήδη – μέσα από την λειτουργία των ΤΟΜΥ – έχει ξεκινήσει.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επισκέφτηκε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου. Προβλήματα συντήρησης των κτιριακών υποδομών, ελλείψεις σε προσωπικό, θέματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ, καθώς και ζητήματα συνεργασίας των λειτουργών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Εργαζόμενοι του Υπ. Υγείας) με τους εργαζόμενους στις δομές κοινωνικής πολιτικής των Δήμων (οι οποίοι υπάγονται στο Υπ. Εσωτερικών).

Kατά την σημερινή (6.9.2018) συνάντηση με τον υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υποδιοικητή της ΥΠΕ Στέλιο Δημητρακόπουλο συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας νέων Περιφερειακών Ιατρείων και γενικότερα ζητήματα αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην δομή των μονάδων υγείας, σύμφωνα με τις αλλαγές στην κατανομή του πληθυσμού και τον χάρτη υγείας.

Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου θα σηκώσουν το κύριο βάρος της υγειονομικής αυτοτέλειας της Κρήτης.

Στις συζητήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναδείχθηκαν πλευρές των απαιτούμενων παρεμβάσεων για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν με επιτυχία στον στόχο της υγειονομικής αυτοτέλειας του νησιού. Καταγράφηκαν ανάγκες και προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, και έγινε ενημέρωση παράλληλα με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, όπως και στο παρελθόν, θα παρέμβει στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας.

Σε όλες του τις επαφές, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου σημείωσε ότι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας –  πυρήνας της νεοσυντηρητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία –  στρατηγικός στόχος της αριστεράς παραμένει η οικοδόμηση ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας, που θα εξασφαλίζει δωρεάν, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, καθολική κάλυψη του πληθυσμού, υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί