Το μυστήριο των ναυαγίων της ερήμου (Βίντεο)

Η έρημος είναι ένας χώρος στον οποίο θα περίμενε κανείς να βρει πολλά πράγματα- αλλά τα ναυαγισμένα πλοία κανονικά δεν θα συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ αυτών.

ύπαρξη τέτοιων ναυαγίων στην έρημο του Καζακστάν είναι κάτι που είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, πάντα προκαλώντας ερωτηματικά. Επί της προκειμένης, τα μεγάλα αυτά σκάφη, σύμφωνα με δημοσιεύματα,εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο Quickbird Earth Observation Satellite ενώ πετούσε πάνω από τη χώρα- και εντύπωση προκαλεί το ότι επρόκειτο για σκάφη τα οποία ήταν φτιαγμένα για βαθιά νερά.

Ωστόσο, όπως και (σχεδόν) σε όλες τις περιπτώσεις αυτών των φαινομένων, υπάρχει μια λογική εξήγηση: Χρησιμοποιώντας παλαιότερες φωτογραφίες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, ερευνητές ανακάλυψαν πως η περιοχή αυτή καλυπτόταν κάποτε από τα νερά της Αράλης, που τότε έφταναν μέχρι εκεί- αλλά αποτραβήχτηκαν με το πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα τα πλοία να ξεμείνουν εκεί.

Γενικότερα, η περίπτωση της «εσωτερικής θάλασσας» της Αράλης είναι ταυτόχρονα θλιβερή και ενδιαφέρουσα, καθώς κάποτε ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σοβιετικού εγχειρήματος, εξετράπησαν οι δύο ποταμοί που την τροφοδοτούσαν (Αμού Ντάρια και Σιρ Ντάρια), με σκοπό να μετατραπούν ερημικές εκτάσεις σε καλλιεργήσιμες. Το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν προκληθεί από άνθρωπο στην ιστορία, με συγκλονιστική συρρίκνωση της Αράλης και τρομακτικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

HuffPost Greece

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί