Αρχαίο αντικείμενο βρέθηκε σε θάλασσα της Κρήτης (Φωτο)

Ένα μικρό αγγείο βρήκε τουρίστας που έκανε μπάνιο στην αρχαιολογική περιοχή του Μαύρου Μώλου. Το μικρό αγγείο παραδόθηκε στο Μουσείο Κισάμου και η εκτίμηση των αρχαιολόγων είναι ότι πρόκειται για αγγείο βυζαντινής περιόδου. Προέρχεται σίγουρα από κάποιο από τα πολλά ναυάγια του κόλπου της Κισάμου που ο κ. Θεοτόκης (αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων) και η ομάδα του έχει εντοπίσει κατά καιρούς.

Συμβουλές για τέτοιες περιπτώσεις δίνουν οι αρχαιολόγοι και ειδικά όταν κάποιος λουόμενος εντοπίσει αρχαίο αντικείμενο στη θάλασσα δεν πρέπει να το μετακινήσει με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να σημαδέψει τη θαλάσσια περιοχή ή το βυθό που το βρήκε και να ειδοποιήσει την αρμόδια Λιμενική Αρχή ώστε να επέμβει και να πράξει τα δέοντα και προβλεπόμενα από το νόμο.

Ο χώρος που βρέθηκε το αντικείμενο ενδεχομένως να έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αν προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αρχαίο αντικείμενο να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη φθορά. Τις περισσότερες φορές σπάει και φέρνουμε στην επιφάνεια τις λαβές μόνο. Επίσης, ενδεχομένως κάποιος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία αν δεν το παραδώσει και προσπαθήσει να το πάρει σαν σουβενίρ (οι Ιταλοί είναι οι καλύτεροι σε αυτά).
Άρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ειδοποιήσουμε το Λιμενικό και αυτό με την σειρά του την αρχαιολογία.

Τα περισσότερα ναυάγια στον κόλπο της Κισάμου είναι γνωστά και τα περισσότερα αγγεία και αμφορείς καλά κολλημένα στον βυθό του, πολλές φορές όμως η θαλασσοταραχή ανακατεύει το βυθό και τα χωμένα βαθιά στην άμμο αγγεία αρχίζουν να ταξιδεύουν προς τις παραλίες.

sadentrepese.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί