Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Η ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ.:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Η ΠΡΟ­ΣΧΟ­ΛΙ­ΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙ­ΚΑΙ­Ω­ΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙ­ΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥ­ΘΥ­ΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑ­ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6:00 ΜΜ

Μία νέα χρονιά ξεκινά – θεωρητικά – από σήμερα, 1η Σεπτέμβρη, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες) φτάνουν τις 55.000.

Για άλλη μια χρο­νιά, χι­λιά­δες ερ­γα­τι­κές – λαϊ­κές οι­κο­γέ­νειες ανα­μέ­νε­ται να βιώ­σουν έναν Γολ­γο­θα, όπως κάθε χρόνο, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της αναζήτησης μιας θέσης στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, φέτος περισσότερα από 65.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ για ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, δεν κατέθεσαν αίτηση, οπότε τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών ή δεν θα βρουν θέση σε αυτούς, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών και θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο. Και όλα αυτά την ώρα που ήδη οι δομές ειδικά για βρέφη είναι απολύτως ανεπαρκείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Τα στοιχειά στο δήμο Ηρακλείου δεν διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αιτήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ήταν περίπου 2800 και θα πάρουν μόνο 1700 παιδία από τους γονείς που τους επέτρεψαν να κάνουν αίτηση. Δηλαδή τουλάχιστον 1.100 οικογένειες βρίσκονται σε ομηρία για την οικογενειακό τους προγραμματισμό. Παράλληλα οι συνάδελφοι στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ δουλεύουν κάτω από υπερεντατικές συνθήκες εργασίας και με πολύ λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα να δουλεύουν έως το βράδυ για να βγει η δουλειά. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών είναι μεγάλη σε αυτό το πρόβλημα αφού αντί να παίρνουν μέτρα για να αυξηθούν τα παιδιά με νέους παιδικούς σταθμούς κλείνουν κιόλας. Για μια ακόμη χρονιά, η κρατική χρηματοδότηση είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες, οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία συμβάσεων.

Για αυτό το λόγο ως επιτροπή προτάσσουμε τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε όλον τον κλάδο αλλά και ιδιαίτερα στις δομές Προσχολικής Αγωγής, όπου είναι ένα πολύ ευαίσθητο και αναγκαίο κομμάτι γιατί αφορά την για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Αντικρούσαμε με σθένος τις αποπροσανατολιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούσε η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ήταν ενάντια στην δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, λέγοντας “θα μας έπαιρναν τα 4αρια και θα έκλειναν οι σταθμοί”. Δημιούργησαν και μέτωπο μαζί με την ΚΕΔΕ και την Ομοσπονδία ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, πίεσαν να παρθεί απόφαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κατά της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, απαλλάσσοντας την πλειοψηφία των δημάρχων από τις ευθύνες τους για την κατάσταση των παιδικών σταθμών, τα υπέρογκα τροφεία που υπάρχουν σε πολλούς δήμους, το κλείσιμο που έχει συντελεστεί σε πολλούς σταθμούς λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων, τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας.

Αυτός είναι ο ρόλος τους ως γνήσιοι κυβερνητική-εργοδοτικοί συνδικαλιστές! Να απαλλάσσουν από τις ευθύνες της την κυβέρνηση που μαζί με τις προηγούμενες υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Και αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται να γίνει πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Τους κάνουμε καθαρό ότι η Προ­σχο­λι­κή Αγωγή δεν μπο­ρεί να είναι ούτε εμπό­ρευ­μα ούτε ευ­και­ρία ούτε λύση ανά­γκης για τους γο­νείς ώστε να μπο­ρούν να ερ­γα­στούν! Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  στηρίζει είναι δι­καί­ω­μα όλων των παι­διών στην προσχολική αγωγή με ευ­θύ­νη του κρά­τους και ως τέ­τοιο το διεκ­δι­κού­με.

Καλούμε τους συναδέλφους να εντείνουμε την πάλη μας σε αυτή την κατεύθυνση, να αναπτύξουμε κοινό μέτωπο αγώνα με τις οικογένειες ώστε να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Να οργανώσουμε την πάλη μας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του.

 

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Οι δήμοι και το κράτος να διασφαλίσουν με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού), δωρεάν για όλα τα παιδιά, κατάργηση των τροφείων.
  • Να ληφθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
  • Μονιμοποίησή χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.
  • Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα.
  •      Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί