Αυτισμός: Πώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει σχεδόν το 20% των νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η αναλογία είναι τριπλάσια συγκριτικά με αυτή που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό.

Οι νεαροί ενήλικες με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, δηλαδή χωρίς κάποιας μορφής νοητική αναπηρία, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με τα άτομα με βαρύτερες μορφές αυτισμού, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.

Στη μελέτη, η ομάδα αυτιστικών ατόμων υψηλής λειτουργικότητας, είχαν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς αυτισμό.

Τα άτομα με αυτισμό χωρίς διανοητική αναπηρία «είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατάθλιψη λόγω της μεγαλύτερης επίγνωσης των δυσκολιών τους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Dheeraj Rai από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 224.000 Σουηδούς που ζούσαν σε μια συγκεκριμένη επαρχία μεταξύ 2001 και 2011. Συνολικά 4.073 είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Παρακολουθώντας την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, η μελέτη διαπίστωσε ότι από τα 25 έως τα 30, το 19,8% των ατόμων με αυτισμό είχε ιστορικό κατάθλιψης, σε σύγκριση με μόλις 6% αυτών του γενικού πληθυσμού.

autism

Η αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης δεν ήταν μόνο γενετική, αφού οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αυτισμό είχαν διπλάσιες πιθανότητες κατάθλιψης συγκριτικά με τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Αυτό υποδεικνύει ότι πέρα από το DNA, τον κίνδυνο κατάθλιψης αυξάνουν και άλλοι παράγοντες, όπως το στρες που βιώνει ένα αυτιστικό άτομο.

Τα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι ο αυτισμός χωρίς διανοητική αναπηρία αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης, υπογραμμίζουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης.

«Πολλά άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ειδικά εκείνα που δεν έχουν γνωστικές διαταραχές, λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση, συχνά μετά από άλλα ψυχιατρικά προβλήματα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, συμβάλλοντας πιθανώς και στον κίνδυνο κατάθλιψης, προσθέτουν.

«Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση κάποιας διαταραχής του φάσματος του αυτισμού αργότερα στη ζωή, συχνά αναφέρουν μακροχρόνιο άγχος που σχετίζεται με την κοινωνική απομόνωση, τον εκφοβισμό, τον αποκλεισμό και την επίγνωση ότι διαφέρουν χωρίς το αναγκαίο επεξηγηματικό πλαίσιο για τη διαταραχή τους» επισημαίνουν.

Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, δίνοντας στους νέους με αυτισμό την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα σε τι διαφέρουν και πώς να το αντιμετωπίσουν.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

healthday.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί