Στην βουλή οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την αδυναμία ελέγχου του ΣΕΠΕ Ηρακλείου σε επιχειρήσεις του κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην σχετική ερώτηση αναφέρεται:

Σε διάφορες επιχειρήσεις του κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία, που σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες εργασίας συνολικά και την εντατικοποίηση της περιόδου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ανεπαρκείς προσλήψεις προσωπικού από τους εργολάβους – επιχειρήσεις στην καθαριότητα και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερεντατικοποίηση, συνεχής υπερωριακή απασχόληση, κομμένα ρεπό και συνολικά καταστρατήγηση των σχέσεων εργασίας για το προσωπικό. Επίσης αντίστοιχη κατάσταση για τους εργαζόμενους επικρατεί και στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών. Τέλος καταγγέλλονται σοβαρές παραλήψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην κτηριακή υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι ήταν και είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για ώρες σε χώρους με ανεπαρκή καθαριότητα, μη κλιματιζόμενους ή με ανεπαρκή κλιματισμό, σε αποπνικτικές συνθήκες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Και πέρυσι είχαν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο.

Την ίδια στιγμή η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης έχει υποβάλλει αναφορά – αίτημα στην υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας Ηρακλείου από τις 25.6.18, για διενέργεια ελέγχου σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου, για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εφαρμόζουν και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος. Η υπηρεσία δηλώνει αδυναμία προγραμματισμού του ελέγχου, στο δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εξαιτίας της τουριστικής περιόδου και του προγραμματισμού που της έχει θέσει το υπουργείο.

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο εργασίας, οι οποίοι κοροϊδεύουν για δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα, επαναφορά των ΣΣΕ, ενώ στην πράξη, όπως και οι προηγούμενοι, κάνουν πλάτες και τα στραβά μάτια στο κεφάλαιο, για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να εξασφαλίσει συνολικά ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του αερολιμένα ηρακλείου, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού έστω και τώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινα ωράρια και ικανοποιητικές αμοιβές για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου.
  • Να εξασφαλίσει άμεσα την πραγματοποίηση ελέγχου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με βάση την αναφορά που έχει καταθέσει η ΕΙΥΗ έγκαιρα.
  • Να δρομολογήσει άμεσα την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου για να έχει τη δυνατότητα να επιτελεί ουσιαστικά τους ελέγχους στις επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου.
  • Να υπάρξει άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, με βάση την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί