Το σχέδιο Σταθάκη για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη το 2020 – Ποιες μονάδες θα αποσυρθούν

Τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης στο μεταβατικό στάδιο των δύο ετών μέχρι την ολοκλήρωσης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική σκιαγράφησε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στη διάρκεια της απάντησης που έδωσε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ για περιβαλλοντικούς λόγους, είπε ότι πρώτα θα αποσυρθούν οι πιο παλιές μονάδες και στη συνέχεια σταδιακά οι υπόλοιπες που εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ερμηνεύοντας τη σχετική οδηγία να επιτρέψει τη λειτουργία αεριοστροβιλικών μονάδων στα Λινοπεράματα, συνολικής ισχύος 300 MW. Παράλληλα, θα ζητήσει από την Ευρ. Επιτροπή να χορηγηθεί κατά παρέκκλιση άδεια λειτουργίας στις ατμοστροβολικές μονάδες ισχύος 100 MW στον Αθερινόλακκο Λασιθίου.

Παράλληλα το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί και η μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη δίνοντας ενέργεια ισχύος 150 MW.

Πάντως, και όπως αναφέρουν πηγές στο Energypress, επειδή και πάλι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος η ΡΑΕ ήδη επεξεργάζεται και τη λύση προσθηκών στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης.

Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και οι ΑΠΕ που είναι εγκαταστημένες στο νησί, και ιδίως τα μεγάλα αιολικά πάρκα στη Σητεία. Εκτιμήσεις θέλουν να φτάνουν μέχρι και το 25% της ενεργειακής κατανάλωσης του νησιού.

Μέχρι τέλος του χρόνου η ανάθεση για τη μεγάλη διασύνδεση

Το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία του Euroasia Interconnector, στη βάση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει, και συνεπώς την ανάληψη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, «ποντάρει» ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης με βάση όσα είπε στη Βουλή.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΡΑΕ θα έχει αναθέσει το έργο σε φορέα υλοποίησης στον οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 51% και το μειοψηφικό πακέτο η κοινοπραξία Euroasia Interconnector.

Στο σενάριο  αυτό, οι εταιρείες των Διαχειριστών Δικτύων της Γαλλίας (RTE) και του Βελγίου (ELIA) οι οποίες έχουν επαφές με τον ΑΔΜΗΕ αλλά και με την εταιρεία του Euroasia Interconnector θα μπούν στην κοινοπραξία του PCI, βοηθώντας προφανώς και στη χρηματοδότηση της συμμετοχής του Euroasia η οποία δεν είναι μέχρι σήμερα εξασφαλισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, μετά το ναυάγιο στις αρχές του καλοκαιριού των συζητήσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία έχει ως κεντρικό πυλώνα την ανάθεση στο Βέλγο διαχειριστή ELIA ρόλου τεχνικού συμβούλου.

Παράλληλα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει νέο χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προς την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, προτού χαρακτηριστεί οριστικά το συγκεκριμένο project, ως έργο PCI σε καθυστέρηση.

Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχοντας το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης αναζητά τρόπους να λάβει αποφάσεις και να αναθέσει το έργο Αττική – Κρήτη άμεσα, μέχρι δηλαδή τις 12 Σεπτεμβρίου που λήγει το δίμηνο που είχε στη διάθεσή της για να αποφασίσει.

Το δεδομένο αυτό όμως έχει ανατραπεί γιατί παρά την έκθεση του ACER που διαπίστωνε διετή καθυστέρηση (και πυροδότησε τις εξελίξεις), τελικά δόθηκε στην κοινοπραξία περιθώριο μέχρι τέλος του έτους προτού χαρακτηριστεί το PCI σε καθυστέρηση.

Εκείνο που είναι βέβαιον πάντως είναι ότι, σύμφωνα με την Κομισιόν, το PCI δεν μπορεί να σπάσει, δηλαδή να κατασκευαστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ως εθνικό η διασύνδεση Αττικής Κρήτης.

Εντός του φθινοπώρου, πιθανόν εντός του Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Elia προκειμένου να λάβει απόφαση για την μορφή της εμπλοκής της εταιρείας στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικές πιθανόν θα είναι οι επαφές και συναντήσεις που έχει ο Elia με τον ΑΔΜΗΕ (την 3η Σεπτεμβρίου συναντώνται επίσημα στην Αθήνα) ενώ και για την πιθανή συμμετοχή της RTE έγινε σήμερα συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ.

energypress

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί