Επιμένει το ΔΝΤ για τις περικοπές στις συντάξεις

Από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, μετέχοντας στην πρώτη αποστολή της μεταμνημονιακής αποστολής ενισχυμένης εποπτείας, με το Ταμείο να μετατοπίζει τις πιέσεις από την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Οι θέσεις του ΔΝΤ, όπως μεταφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή, έχουν μετατοπιστεί. «Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα» υποστήριζε το 2017, όταν επέβαλε επί της ουσίας στην ελληνική κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων για περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 (ή το 2019 αν χρειαστεί, έλεγε τότε).

«Είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση» υποστηρίζει τώρα, όπως μας μεταφέρεται. Η αλήθεια είναι πως το ΔΝΤ έχει περάσει στο πίσω κάθισμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Κομισιόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών, χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό να επιστρατευθεί.

Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η γραμμή της Κομισιόν θα είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις. Το Eurogroup είναι αυτό το οποίο κρατά τα κλειδιά της ενεργοποίησης των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος (επιστροφή κερδών ομολόγων, ακύρωση της επιβάρυνσης επιτοκίου) ενώ και ο ESM μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί