Ν. Παππάς: Προγραμματική «μάχη» με τη ΝΔ, προγραμματικά ερωτήματα προς τις προοδευτικές δυνάμεις

Για τρία σημαντικά πολιτικά μηνύματα από τον ανασχηματισμό, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο 24/7. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ απαντώντας στην αρνητική κριτική είπε ότι αυτή εξαρτάται από τι περιμένει κανείς, προσθέτοντας ότι έχουμε μηνύματα ανανέωσης, ανοίγματος στην κεντροαριστερά και αυξημένης συμμετοχής των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι το άνοιγμα πρέπει να είναι διαρκές και προγραμματικό, και να αφορά και πρόσωπα για να συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση και η πορεία ανάκαμψης από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πραγματικά ο κορμός της προοδευτικής παράταξης και ο διανοούμενος που θα προτάξει τη συζήτηση για τα αριστερά προτάγματα της νέας εποχής, υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε διαρκή και θεμιτό στόχο, τον στόχο διεύρυνσης, στήριξης και ενίσχυσης της κυβερνητικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί να πείσει ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που διαφωνούν μαζί του, ότι η χώρα έχει ανάγκη εμβάθυνσης και επιτάχυνσης αριστερών πολιτικών. «Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία. Είναι στρατηγική επιλογή και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε ο Ν. Παππάς.

Απαντώντας για τη συμμετοχή της Κ. Παπακώστα στο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η πρόταση ήρθε από το κόμμα των ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο, και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο όταν έχεις να κάνεις με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο Ν. Παππάς μιλώντας για την αυριανή μέρα, είπε ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο θα γίνει αυτό που θα επιλέξει ο λαός και οι πολιτικοί συσχετισμοί θα κριθούν στην κάλπη. Τότε θα αποφασίσουν και οι πολιτικές δυνάμεις τυχόν συνεργασίες, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Ν. Παππάς, είπε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν εμπόδισε την άσκηση πολιτικής, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή μίλησε για 18 σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και απήυθυνε το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη αν θα τις κρατήσει ή θα τις ξηλώσει. Απαντώντας για την σκληρή κριτική από την κεντροαριστερά, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να παραβλέψουν και την οξεία κριτική ακόμα και τις ύβρεις, «για να μιλήσουμε για την ουσία». Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την Αρχή της επεκτασιμότητας, συνέχισε ο Ν. Παππάς. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να πάρουν τις αυξήσεις που οφείλουν να πάρουν;, απηύθυνε εξάλλου το ερώτημα προς την κεντροαριστερά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ουσιώδες και όχι δευτερεύον. Είναι κρίσιμο το ποια κοινωνία οικοδομούμε για το μέλλον, τόνισε ο Ν. Παππάς. Εδώ υπάρχουν καίρια ζητήματα πολιτικής και πρώτοι εμείς οφείλουμε να μην προσπερνάμε. Να μη δίνουμε σημασία σε ύβρεις και οξύτητες και να απαντάμε σε κάθε ανοίκεια τοποθέτηση με ένα ερώτημα πολιτικής, φυσικά μιλώντας για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και όχι το μνημόνιο του Μητσοτάκη με το οποίο έχουμε απόλυτη αντιπαράθεση, διευκρίνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Απαντώντας για την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ο Ν. Παππάς είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή για να στηρίξει τη συμφωνία και στην πορεία των εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να πείσει όσους διαφωνούν, και τον κ. Καμμένο, ότι η συμφωνία είναι υπέρ των συμφερόντων μας. Ωστόσο, σημείωσε ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν και «εκείνη τη στιγμή θα δούμε τι θα γίνει».

Μιλώντας για το κόμμα, ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόβλημα ότι η οργανωμένη του βάση δεν διαθέτει την ακτινοβολία του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την άσκηση πολιτικής σε σχέση με τα βασικά τους προτάγματα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξουν το κόμμα γιατί στο επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι πολιτικές στα εργασιακά και οι φοροελαφρύνσεις, όπως και το μεγάλο ερώτημα του τι ρόλο θα παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις πολιτικές για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτόν το διάλογο οφείλει να τον ανοίξει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει κύκλους φίλων του που θα διαβουλευθούν με τρόπο δημοκρατικό για να πάμε παρακάτω και να ανατρέψουμε τις κακές στιγμές της διαπραγμάτευσης, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. «Να χτίσουμε ένα κόμμα αντίστοιχο των ιστορικών περιστάσεων», τόνισε εν κατακλείδι.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο πόλωσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η πόλωση είναι δεδομένη και δεν θα κρυφτεί. Ας ανοίξει η συζήτηση για τις ΣΣΕ, για τον κατώτατο μισθό, συνέχισε ο Ν. Παππάς, και ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης τις θέσεις του. Εδώ υπάρχει ένα ξεχωριστό «μνημόνιο Μητσοτάκη», ο οποίος νοσταλγεί τις πολιτικές που ξεφορτωθήκαμε και έτσι εξηγείται γιατί ζητάει προληπτική γραμμή στήριξης, είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίξει τα χαρτιά του ενόψει της ΔΕΘ.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Παππάς είπε ότι η πόλωση είναι στοιχείο της πολιτικής ζωής αρκεί να μην πέφτουμε σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Απαντώντας για την κριτική σε ατάκες του τύπου «οι τραπεζίτες έγιναν πολιτικοί», ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι είναι σφοδρός πολέμιος των πολιτικών Παπαδήμου αλλά θα υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε αντιπάλου του να λέει τη γνώμη του. «Πρέπει να συζητάμε για την ουσία της πολιτικής» τόνισε. Απαντώντας για τις επιθέσεις Ρουβίκωνα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι κάθε περιστατικό μπαίνει στην ανάλογη κλίμακα και δεν είναι ο Ρουβίκωνας που θα κρίνει τις εκλογές. Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές, σημείωσε ο Ν. Παππάς, καλώντας όσους κάνουν τέτοιου τύπου κριτική να τοποθετούνται επί της ουσίας.

Καλούμενος να σχολιάσει την αποφυλάκιση του στελέχους της ENERGA, Ν. Φλώρου, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι εγείρονται πολλά ζητήματα και ερωτήματα για το πώς βλέπει η δικαιοσύνη έναν νέο άνθρωπο ο οποίος είναι μια χαρά, περπατάει και κάνει και τα πάρτι του. Χρειάζεται προσπάθεια να εξηγήσει κανείς αυτό το ποσοστό αναπηρίας, συνέχισε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα αλλαγής νόμου αλλά πως φτάσαμε εκεί.

Τέλος, απαντώντας για τις επικείμενες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι είμαστε μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Ωστόσο, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν για τα συνθήματα και τις απειλές που ακούγονται σε αυτές τις διαδηλώσεις. «Κάποιοι Μακεδονομάχοι που άφησαν τη Θεσσαλονίκη χωρίς μετρό, χωρίς γραφείο πρωθυπουργού, με μηδαμινές υποδομές και κόσμο να μην διαθέτει τηλεοπτικό σήμα αντιλαμβάνονται έτσι τον πατριωτισμό. Εμείς τον αντιλαμβανόμαστε ως μια διαρκή προσπάθεια στήριξης των πολιτών» είπε κλείνοντας ο Ν.Παππάς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί