Μάτι: Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις του «Δημόκριτου»

Καθησυχάζουν τα πρώτα αποτελέσματα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, συνιστώντας ακόμα ωστόσο προσοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες περιβαλλοντολογικές μετρήσεις οι πυρκαγιές σε ζώνες μίξης δασών/οικισμών συντελούν στην απελευθέρωση πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων, καθώς και άλλων τοξικών ενώσεων (βαρέα μέταλλα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, πτητικές οργανικές ουσίες και διοξίνες από πλαστικά υλικά που βρέθηκαν στο πέρασμα του πύρινου μετώπου).

Ανθεκτικοί οργανικοί ρύποι μολύνουν τον αέρα και στη συνέχεια εναποτίθενται στο έδαφος, στα φυτά, στα επιφανειακά νερά, με την επιβάρυνση να μειώνεται αυξανομένης της απόστασης και να εξαρτάται από την αρχική συγκέντρωση των ρύπων, την έκταση και τη διάρκεια της ρύπανσης και την κατεύθυνση του αέρα.

Πρόκειται για ανάλυση δειγμάτων από αέρα, έδαφος , νερό αλλά και από την τροφική αλυσίδα.

Από τις 10 Αυγούστου, ο «Δημόκριτος» συλλέγει δείγματα που αναλύονται ως προς τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων ΑΣ10 (PΜ10), την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο) και την περιεκτικότητα σε πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (Βενζο-α-πυρενιο).
Εγκαταστάθηκε επίσης αιθαλόμετρο για τη συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων μαύρου άνθρακα και τέλος οπτικός ανιχνευτής κατανομής μεγέθους για τη συνεχή καταγραφή ωριαίων επιπέδων συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων.

Μικροσωματίδια ΑΣ10: Μάτι Αττικής: 27,4 ± 5,2 μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 14,4 ± 5,0 μg/m3
Αιθάλη: Μάτι Αττικής: 0,7 ± 0,3 μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 0,5 ± 0,2 μg/m3
Βαρέα Μέταλλα: Καμία διαφορά με τις αναμενόμενες τιμές υποβάθρου.

Από τα αποτελέσματα συνάγεται ότι τα επίπεδα των 24ωρων συγκεντρώσεων των ΑΣ10 είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (50 μg/m3). Επιπρόσθετα, από τα αποτελέσματα της ωριαίας διακύμανσης των ΑΣ10 συμπεραίνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις οφείλονται σε επιβάρυνση που δημιουργείται τις ώρες 8:00 -17:00, όταν διεξάγονται εργασίες που επιτείνουν την επαναιώρηση σκόνης και υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά.

Τα επίπεδα αιθάλης είναι ελαφρώς αυξημένα συγκριτικά με αυτά του αστικού υποβάθρου. Η ωριαία διακύμανση μας επιτρέπει να αποδώσουμε τις οποιεσδήποτε εξάρσεις σε καπνό από άλλες πυρκαγιές και παρατηρούνται ταυτόχρονα και στις δύο τοποθεσίες των μετρήσεων.

Παραμένοντες Ρύποι: Έδαφος, Επιφανειακά Νερά, Τροφική Αλυσίδα

Έχοντας υπόψη την τοπογραφία της περιοχής, τη χωροθέτηση των οικισμών και τις κλιματολογικές συνθήκες (ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου, θερμοκρασία, βροχόπτωση) κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, επιλέχθηκαν 10 σημεία εδάφους και 5 σημεία υπόγειων υδάτων από γεωτρήσεις ή πηγάδια. Οι δειγματοληψίες από τα σημεία αυτά θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 27 Αυγούστου με 7 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και θα επαναληφθούν και τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα με τα ευρήματα. Η πρόσβαση στα σημεία θα γίνει με τη συνεργασία τοπικών φορέων στην περιοχή της μελέτης. Σε περίπτωση δυσκολίας πρόσβασης σε ένα σημείο κατά την ημέρα της δειγματοληψίας, θα επιλεγεί άλλο σημείο παραπλήσιο. Τέλος, θα ελεγχθεί η πρωτογενής παραγωγή τροφίμων στην περιοχή, αν υπάρχει.

Οι παράγοντες κινδύνου που θα μετρηθούν είναι οι πολυχλωριωμένες διοξίνες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, ο οργανικός άνθρακας, και τα βαρέα μέταλλα. Στη συνέχεια θα γίνει χαρτογράφηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της εξεταζόμενης περιοχής με την διαμόρφωση χάρτη ισορρυπαντικών καμπυλών λαμβάνοντας υπόψη τη χωρική κατανομή των ρύπων στην περιοχή.

Με βάση τα αποτελέσματα θα προταθούν κατευθυντήριες οδηγίες για την απορρύπανση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί