Ηράκλειο: Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας Πολιτισμοί- Ξεκίνησε το φεστιβάλ, απόψε η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη

Με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εσπερίδα «Οι συνυπάρχοντες», στο γεμάτο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσία και του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ξεκίνησε την Κυριακή 26 Αυγούστου το  φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί – 2018».

Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό, αφού εξήρε την ποιότητα και την ποικιλία του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ, τόνισε ότι στο Ηράκλειο συνυπήρξαν κατά καιρούς λαοί με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετικές κουλτούρες. Καθώς και το  ότι  ο στόχος τόσο της εσπερίδας, όσο και του Φεστιβάλ συνολικά είναι  να αναδείξει το πώς  αυτή η συνύπαρξη διαμόρφωσε με μεγάλο βαθμό την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκε επίσης ο Βουλευτής Ηρακλείου με «Το Ποτάμι» Σπύρος Δανέλλης και οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη και Στέλα Αρχοντάκη.

Μίλησαν οι:  Νίκος Γιγουρτάκης – Φιλόλογος – Αρχαιολόγος (Το Αραβικό Εμιράτο της Κρήτης. Όψεις μιας ιδιαίτερης περιόδου πολιτισμού), Τασούλα Μαρκομιχελάκη –  Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. (Βενετοί, Κρητικοί και Βενετοκρητικοί συγγραφείς του Χάνδακα. (14ος-17ος αι.),  Τακουί Βακιρτζιάν – Καθηγήτρια Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου (Εμείς οι Αρμεναίοι. Στα ίχνη μιας κοινότητας),  Νίκος Ανδριώτης – Ιστορικός (Μουσουλμάνοι και Κρητικοί πρόσφυγες στο Ηράκλειο, 1889-1924),  Κωστής Μαμαλάκης – Ιστορικός Ερευνητής – Σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (Η τραγωδία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κρήτη),  Ανδρέας Λενακάκης – Φιλόλογος – Ερευνητής (Γλωσσικά συναπαντήματα στον κρητικό λαϊκό λόγο).

 

Το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας Πολιτισμοί» συνεχίζεται απόψε, Δευτέρα 27 Αυγούστου, με την συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη «Πέρα από τα Σύνορα».

Η παράσταση αποτελεί παραγωγή του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου,  παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου 2017 και ηχογραφήθηκε live από τη διεθνούς κύρους δισκογραφική εταιρεία ΕCΜ, με προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της Manfred Eicher.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο,  με την φωνή της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας και τη συνοδεία εξαιρετικών σολίστ διεθνούς φήμης.

Στο πρώτο μέρος η Μαρία Φαραντούρη με τους συνεργάτες της θα μας πάνε στην Ανατολή, με ένα μουσικό έργο που έγραψε ειδικά για την υπέροχη φωνή της Μαρίας ο Τούρκος Cigan Turkoglu, σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα. Κι’ ύστερα θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου και των εποχών, της Δύσης και της Ανατολής. Τζαζ, μεσαιωνική και κλασική μουσική, δημοτικά τραγούδια, μια μουσική πανδαισία ήχων και φωνών.

 

«Πέρα από τα Σύνορα»

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30

Είσοδος δωρεάν

Μαρία Φαραντούρη, φωνή | Cihan Türkoğlu  φωνή, σάζι, κοπούζ

Anja Lechner τσέλο | Meri Vardanyan κανονάκι

Νίκος Παραουλάκης: νέι  | İzzet Kızıl, κρουστά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί