Στην αντεπίθεση Airbnb και HomeAway – Δείτε σε βάρος ποιου Δήμου καταθέτουν μήνυση

Στην αντεπίθεση περνούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb και HomeAway, την ώρα που σε πολλές περιοχές του πλανήτη οι Αρχές λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για τη λειτουργία τους. Σε μία περίπτωση από αυτές, οι δύο πλατφόρμες κατέθεσαν μήνυση κατά του δήμου της Νέας Υόρκης για νόμο που πέρασε προσφάτως και επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από τις ιστοσελίδες τους, υποστηρίζοντας ότι καταστρατηγεί συνταγματικά δικαιώματα των χρηστών.

Με τον τρόπο αυτό, η Airbnb ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αποφύγει ζημίες εκατομμυρίων, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος, φέτος τον χειμώνα. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος καταρτίστηκε για να διασφαλιστεί η αστυνόμευση των κατοικιών που μισθώνονται μέσω Airbnb ή άλλων παρόμοιων υπηρεσιών, απαιτεί από την Airbnb και τις υπόλοιπες πλατφόρμες αυτού του είδους να μοιράζονται τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων τους με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της πόλης.

Η Νέα Υόρκη, στην οποία είναι δύσκολο να βρει κανείς οικονομικά ακίνητα προς ενοικίαση, προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει τρόπο να ελέγξει τις υπηρεσίες τύπου Airbnb. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις ρυθμιστικές Αρχές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες είναι πιο κερδοφόρες από τις μακροχρόνιες, διαταράσσουν τον τρόπο ζωής στις γειτονιές της πόλης και ανεβάζουν τα ενοίκια. Γι’ αυτό και ο νέος νόμος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δίνει στην αστυνομία αρκετές πληροφορίες ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να πιάνει εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που λειτουργούν εκτός του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού».

Από την πλευρά του δήμου, υποστηρίζεται ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να συνεχίσουν να υπάρχουν ενοικιαζόμενες κατοικίες, αλλά και για την ασφάλεια τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων.

Ωστόσο, η Airbnb αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων της, αφού η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αγορές της και, αν ισχύσει η συγκεκριμένη νομοθεσία, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

mononews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί