Μαγικές βραδιές στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο- Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα

Μαγικές βραδιές με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα υπόσχεται το ΥΠ.ΠΟ στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, σήμερα Κυριακή 26/8

Συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό την Κυριακή 26 Αυγούστου στο πλαίσιο του θεσμού “Πανσέληνος 2018”. Σε 95 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι, όπως κάθε χρόνο, ελεύθερη για το κοινό. Υπενθυμίζεται ότι η Πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πέρσι πάνω από 75.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Αθήνα

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και στήνει ένα αισθαντικό ταξίδι-αφιέρωμα στις σημαντικότερες συνθέσεις του ελληνικού κινηματογράφου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μίχα και την οργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ (9 μ.μ.).

Από την άλλη, το Εθνικό Αρχαιολογικό της πόλης διοργανώνει μία πολυσυλλεκτική βραδιά με θέατρο, αφηγήσεις και μουσική (8 μ.μ.) όσο το Νομισματικό Μουσείο φιλοξενεί στον κήπο του τη μουσική εκδήλωση «La luna», με τους Μάριαν Γεωργίου και Αδάμ Τσαρούχη στα πλήκτρα, τον Ηλία Αργυρόπουλου και τον Δημήτρη Καραγιάννη στο σαξόφωνο (9 μ.μ.).

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 26 του μηνός κορυφώνει το σύντομο residency των Action Hero, των δύο δυναμικών περφόρμερ από το Μπρίστολ που συλλέγουν τραγούδια αγάπης από όλη την Ευρώπη με το πρότζεκτ «Oh Europa» κάτω από την πανσέληνο, υπό τις μουσικές του Dj the Dreamer. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ οι Ninos du Brasil, εκπρόσωποι της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, θα πραγματοποιήσουν μια από τις σπάνιες ζωντανές -μαξιμαλιστικές και ταυτόχρονα απόκοσμες- εμφανίσεις τους.

Στο πλαίσιο του «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα», το ενδεκαμελές μουσικό σύνολο του Κώστα Μουστάκα θα παρουσιάσει ορχηστρική μουσική και τραγούδια του σε ημικλασική – έντεχνη φόρμα, στην πανσέληνο, «Μελαγχολικό Πρίγκιπα». Την Κυριακή 26 Αυγούστου.  Την ορχήστρα διευθύνει ο γνωστός μαέστρος, Γιώργος Αραβίδης.

Στο café του Νομισματικού Μουσείου, με την πανσέληνο, την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018. H Μάριαν Γεωργίου και ο Αδάμ Τσαρούχης θα μας παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση ‘La Luna’ με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, την Κυριακή 26 Αυγούστου. Θα απολαύσουμε ένα μουσικό ταξίδι με αγαπημένα τραγούδια από την Ιταλία και την Ελλάδα αλλά και από το διεθνές ρεπερτόριο υπό το φως της Πανσελήνου!

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας «Τραγουδάμε τους Ποιητές μας» με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη. Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μικρούτσικος, Λάγιος, Σπανός κ.α) όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ Σεφέρη (σε πρώτη εκτέλεση ), σε σύνθεση Σ. Κορκολή.

Ναός του Ποσειδώνα – Σούνιο

Ο Γιώργος Ανδρέου για την πανσέληνο του Αυγούστου, με τον Γιάννη Κότσιρα και την Κορίνα Λεγάκη.Με φόντο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίζει το μοναδικό σκηνικό, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, θα δώσει μια συναυλία την Κυριακή 26 Αυγούστου, λουσμένη στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, σε έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σας καλούν  το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στην οργανωμένη ξενάγηση (7:30-9:00) στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, αλλά και στη συναυλία (9 μμ) που θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και το Σωτήρη Μπαλλά.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκηςπαρουσιάζουν μια μαγική βραδιά, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ο παγκοσμίου φήμης Θεσσαλονικιός πιανίστας και συνθέτης Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης συμπράττει με την διακεκριμένη ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε μια… βραδιά γεμάτη φως! Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σε μία από τις εσωτερικές αυλές του Φρουρίου του Επταπυργίου, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας, μέρος του καταλόγου μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πανσέληνος στη Χίο: Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού Χίου – Συναυλία με τη Μελίνα Κανά.

Βυζαντινό Μουσείο Χίου, το Παλάτι Ιουστινιάνι» και το κτήριο της «Σκοτεινής Φυλακής» στο Κάστρο της Χίου. Τα μνημεία και τα μουσεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγημένα από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας.

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντίκι Ψαρρών: Μουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής.

Σάμος: Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00.

Ικαρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, που θα ανοίξουν για το κοινό τις βραδινές ώρες της 26ης Αυγούστου. Και τα δύο σημεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 20.00 μέχρι τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Πολιτισμού για το αυγουστιάτικο φεγγάρι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει οριστεί το 2018.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα φιλοξενήσει δύο παραστάσεις, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ και το ωδείο Μυθωδία. Στις 25/8 παράσταση της Αντιγόνης στα αρχαία Ελληνικά, με τους Ευ. Θαλασσινή, Γ. Καπετανάκο, Τ. Κάνδυλα. Έναρξη στις 21.00.

Στις 26/8 μουσική παράσταση «Γυναίκα Πανσέληνος- Εμβληματικές γυναικείες μορφές των μύθων και της Ιστορίας», με τους Ν. Στόκα, Α. Μουλάι, Α. Βαζάκα, Μ. Κοντού. Έναρξη στις 21.00. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με την Ε. Μάζη και τον Δ. Τσάκα. Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) και τον Δήμο Μυκόνου καθώς και την Ένωση των Φίλων Δήλου – Ρήνειας. Θα ακολουθήσει κέρασμα από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου. Έναρξη στις 20.30.

Στη Σίφνο, διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Στις 26/08, εξωτερικά του περιβόλου του εκκλησιαστικού συγκροτήματος της Παναγίας Χρυσοπηγής θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα με τίτλο «Από την Τζένη Βάνου στις μάγισσες της Σμύρνης». Έναρξη στις 21.00.

Στις 27/08 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα μπορεί κανείς να απολαύσει μία εκδήλωση με αφήγηση παραμυθιών κατάλληλων για ενήλικες από την ομάδα αφηγητών «ΠαραμυθιάΖΩ». Ο αρχαιολογικός χώρος και το εκθετήριο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 18.00 με ξεναγήσεις από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Έναρξη εκδήλωσης στις 21.30.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο στα Ύρια Νάξου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την ‘Α. Αναματερού. Έναρξη στις 21.30. Στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας Σωτήρας στην Κύθνο, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Φεγγαρόφωτη Νύχτα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου. Έναρξη στις 21.00.

Επιπλέον, ανοιχτά θα παραμείνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας ‘Ανδρου (όπου φιλοξενείται και η έκθεση «My sons, too young then» του Hope), το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου (όπου φιλοξενείται η έκθεση «Cultural Memory»), το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου, καθώς και ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου.

Με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Κάστρο του Μυστράεορτάζουν την Κυριακή 26 Αυγούστου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Με, δωρεάν για το κοινό, συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου εορτάζει ο Δήμος Πύργου την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο της Κυριακής 26 Αυγούστου.

Κρήτη

Σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης θα γίνουν σε όλη την Κρήτη για την Πανσέληνο του Αυγούστου σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή. Συνολικά στο νησί η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει επτά διαφορετικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο και την προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων που γίνεται τα τελευταία χρόνια κατά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Στον προγραμματισμό έχει ενταχτεί και η πρώτη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στην Κρήτη η οποία και θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων, εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χερσονήσου, η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με την Χορωδία Μαλίων.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί αφορούν στα Χανιά σήμερα Σάββατο στις 21:00, τη συναυλία του μουσικού σχήματος Traveling Light (Lynch-Καλούδης-Λιμάκης) στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:00, με δυνατότητα επίσκεψης στην περιοδική έκθεση αφίσας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 1929-2009».

Την Κυριακή, 26 Αυγούστου στις 20:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη θα αποδώσει έργα των Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς (Γιορτές Ρόκκας 2018). Την ίδια ημέρα, Κυριακή 26 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Στο Ρέθυμνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο. «Διελεύσεις / Crossings» ονομάζεται η έκθεση με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, στις 20:00 στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων. Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.

Στο Ηράκλειο αύριο Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείουθα δοθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00 ενώ παράλληλα θα είναι ανοικτός ο προαύλιος χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου. Επίσης σε λίγη ώρα ξεκινάει ημερίδα με τίτλο: “Μεσαρά, η γενέτειρα των μύθων” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στον Αμπελούζο. Οι εργασίες της ημερίδας θα κλείσουν με συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αρμός”.

Τέλος στο Λασίθι στην Ενετική έπαυλη DE MEZZO, στην Ετιά του Δήμου Σητείας, στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Ενετικής έπαυλης De Mezzo με το έργο «ΙΩΝΙΚΟ- Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το Μουσικό Σύνολο «ΧΡΟΕΣ”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί