Αυστραλία: Με κομβικές αλλαγές η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Μια ημέρα μετά την νίκη-έκπληξη που κατάφερε στις εσωκομματικές εκλογές στο κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα στην Αυστραλία, ο νέος πρωθυπουργός Scott Morisson ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Κομβική αλλαγή, η αντικατάσταση της Υπουργού των Εξωτερικών Julie Bishop, από την μέχρι πρότινος Υπουργό Άμυνας Marise Payne.

Η Julie Bishop αντιμετώπισε τον υποψήφιο πρωθυπουργό στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, σε μια εβδομάδα που συντάραξε την πολιτική ζωή στην Αυστραλία προκαλώντας την πέμπτη ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ως αποτέλεσμα ενοδοκυβερνητικών τριβών, παρά επιλογής των πολιτών μέσω εκλογικής διαδικασίας.

Η πρώην πλέον υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε πως παραιτείται και για την ώρα θα διατηρήσει την εκλογική της έδρα.

Με τη στάση της πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Αυστραλία, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία του συνασπισμού των κομμάτων των Φιλελευθέρων και των Εθνικών στηρίζεται σε μια μόνο έδρα.

Ο βασικός διεκδικητής της πρωθυπουργικής θέσης, ο οποίος προκάλεσε την ενδοκομματική και κυβερνητική θύελλα η οποία «σάρωσε» τις εξελίξεις στη χώρα και οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της βουλής, Peter Dutton, διατηρεί στη νέα κυβέρνηση τη θέση που κατείχε, αυτή του Υπουργού Εσωτερικών, χωρίς όμως τις αρμοδιότητες για τη μετανάστευση, αλλαγή που χαρακτηρίζεται από τα Αυστραλιανά ΜΜΕ, ως «ξεπουπούλιασμα» του χαρτοφυλακίου στον τομέα ευθύνης του.

Αλέκος Μάρκελλος, ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί