Αρχή με αύξηση του κατώτατου μισθού- Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή

Tέλος των μνημονίων, όπως είπε χθες από τη Σύρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημαίνει:

-Επαναφορά δικαιωμάτων.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της μεταμνημονιακής περιόδου ο πρωθυπουργός προέταξε το εξής τρίπτυχο,

Βιομηχανική ανασυγκρότηση-Δίκαιη ανάπτυξη-Προστασία της εργασίας.

Το πλαίσιο, λοιπόν, και το μήνυμα δόθηκαν χθες από τον Αλέξη Τσίπρα στην Σύρο και η κυβέρνηση βάζει ήδη το πρώτο ταξικό πρόσημο – και, μαζί και την πρώτη πολιτική διαχωριστική γραμμή – στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής αλλά και της προεκλογικής της τακτικής. Σ’ αυτόν το σχεδιασμό η πρώτη προτεραιότητα δίνεται στους «ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους της δουλειάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός από το Νεώριο της Σύρου, και το πρώτο βήμα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η άρση του καθεστώτος ζούγκλας στην αγορά εργασίας.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ, με το πρώτο “πακέτο” των μεταμνημονιακών παρεμβάσεων, θα σηματοδοτούν και την αναφορά στην κοινωνία, όπως προσδιόρισε χθες ο πρωθυπουργός. “Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους της δουλειάς”, είπε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τώρα το φορτίο να επαναφέρει όσα πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 υποστήριζε, ως μια αριστερή πολιτική. Απαλλαγμένη πλέον από μνημόνια και “κόφτες”, έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε όσα πριν από το 2015 διακήρυττε και μετά το 2015 δεν μπόρεσε να δρομολογήσει.

Εκεί άλλωστε θα φανούν και οι διαφορές, οι υπαρκτές “διαχωριστικές γραμμές” ανάμεσα στην αριστερά και στη διολισθαίνουσα προς την ακροδεξιά, ΝΔ. Και το ζήτημα δεν είναι απλά εκλογικό, δηλαδή ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν οι ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου μπορούν μπορούν πολιτικά, οικονομικά, ταξικά τελικά, να εφαρμόσουν το δικό τους σχέση που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια άλλη πορεία και θα συμπαρασύρει την Ευρώπη σε άλλους δρόμους, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές.

Όπως άλλωστε σημειώνει σε ανάλυσή του το tvxs.gr, η προοδευτική πολιτική, με ταξικό προσανατολισμό, είναι μια επιλογή που, πολιτικά αποτυπώνει και δυο στρατηγικού χαρακτήρα πεποιθήσεις εντός της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στην ενίσχυση της εργασίας και στην υγειή επιχειρηματικότητα «που βλέπει τους εργαζόμενους ως asset και όχι ως αναλώσιμο, φθηνό δυναμικό», όπως λέει χαρακτηριστικά υπουργός του οικονομικού κύκλου.

Η δεύτερη πεποίθηση είναι πως στην δύσκολη πορεία προς τις εκλογές η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να αναδείξει σε όλα τα μέτωπα τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πραγματικής προόδου και συντήρησης και μεταξύ του κοινωνικού και νεοφιλελεύθερου μοντέλου. «Τους επόμενους μήνες θα μετρηθούμε όλοι χωρίς μνημονιακές μάσκες και θα φανεί ποιοι όντως έδωσαν τη μάχη για την έξοδο από τα Μνημόνια και ποιοι είχαν βρει στην τρόικα το βολικό άλλοθι για την εφαρμογή των πιο σκληρών, και κοινωνικά άδικων, μέτρων λιτότητας», λέει ο ίδιος υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η αναφορά του πρωθυπουργού από την Σύρο πως οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα γίνουν «κόντρα σε πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια… Και κόντρα και σε δυνάμεις κοινωνικές, κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και άρα και κέρδος, με την εργατική τάξη, τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς δεμένους χειροπόδαρα, καταδικασμένους σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, άλλωστε, και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι δύο κινήσεις στις οποίες ήδη έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και, δη, ενώπιον ακροατηρίου βιομηχάνων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί πως οι σχετικές, λεπτομερείς πλέον, εξαγγελίες στην ΔΕΘ θα γυρίσουν την πολιτική ατζέντα υπέρ της και, βεβαίως, σκοπεύει να πιέσει ασφυκτικά την ΝΔ να πάρει σαφή και τελική θέση υπέρ ή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κατώτατος μισθός περικόπηκε το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, με βάση τις εως τώρα πληροφορίες, προβλέπει σταδιακή ενιίσχυση των κατώτατων αποδοχών με ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 4,5%, αρχής γενομένης από εφέτος και με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.

Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέβει εφέτος στα 510 ευρώ και θα φθάσει στα 608 ευρώ το 2022.

Την ίδια ώρα αυτό που φαίνεται ότι φέτος θεσμοθετείται πλέον – είχε ξεκινήσει μέσα σε σκληρό μνημονιακό τοπίο, άρα πλέον είναι μια πιο “ελεύθερη επιλογή”- αφορά την, με όποια ονομασία, επαναφορά της 13ης και 14η σύνταξης, ως κοινωνικού μερίσματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί