Με το βλέμμα στο μέλλον

Του Μανόλη Θραψανιώτη

Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ  για δεύτερη φορά ζήτησε ξανά την ψήφο των πολιτών, μετά την διάψευση των προσδοκιών για ριζικές ανατροπές,  και με τίμημα την αποχώρηση ενός μέρους του,  με τη δέσμευση να υλοποιήσει τη συμφωνία που η  απερχόμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει έναν μήνα πριν με τους δανειστές.

Το διακύβευμα ήταν  η υλοποίηση του τρίτου προγράμματος με  όρους επαχθείς, εκδικητικούς εν πολλοίς, αλλά και  με την δέσμευση να κλείσει ο  κύκλος των Μνημονίων με την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος. Το χρέος της χώρας, σωρευτικά δυσθεώρητο, απαιτούσε ρύθμιση για να καταστεί βιώσιμο, όταν υπήρχαν δυνάμεις και μέχρι πρόσφατα, που επέμεναν ότι ήταν βιώσιμο.

Στις 15 Σεπτέμβρη κλείνουν τρία χρόνια από τότε.

Μια δύσκολη τριετία. Με την κοινωνία να φθάνει στα όρια, μετά από αλλεπάλληλες και δυσβάστακτες περικοπές του πρώτου και δεύτερου μνημονίου.

Με την οικονομία κατεστραμμένη από τα δύο Μνημόνια της περιόδου 2010 – 2014 κατά την οποία χάθηκε το  25%   του εθνικού εισοδήματος,  την ανεργία να εκτοξεύεται στο  27,8%, την περικοπή των  μισθών και συντάξεων  κατά 40%,  την δέσμευση  για πλεονάσματα 4,5% ως το 2030, το Μαιλ Χαρδούβελη, την ρήτρα μηδενικού  ελλείματος για τις συντάξεις κλπ.

Αυτήν την τριετία υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση, κυρίως με την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δεν έπαψε να ζητά συνεχώς εκλογές. Τα συστημικά ΜΜΕ, εξαρτημένα από τη διαπλοκή, επιδίδονται σε έναν ακατάπαυστο πόλεμο, συχνά  με κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις, τις οποίες αναγκάζονται να ανασκευάζουν, υπό την απειλή της δικαιοσύνης (Βήμα, Νέα, Πρώτο Θέμα κα).

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού  είναι αλήθεια, αλλά και στήριξη των αδύναμων στρωμάτων, με την θέσπιση της εθνικής σύνταξης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την πρόσβαση των ανασφάλιστων  στο Δημόσιο σύστημα υγείας, το κοινωνικό μέρισμα, τα  σχολικά γεύματα κλπ.

Η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της. Να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ένας κύκλος έκλεισε και μια νέα εποχή ξεκινά.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΗ ΕΠΟΧΗ, η χώρα εχει αναλάβει  δεσμεύσεις, χωρις να είναι ομως υποχρεωμένη να λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα.

Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία κινήσεων επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι οι θυσίες να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Η ΜΑΧΗ της επόμενης ημέρας θα δοθεί για να μπει η χώρα σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, γιατί οι δυνάμεις εκείνες που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας δείχνουν τις προθέσεις τους και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ο Τσίπρας είναι χειρότερος από χουντικούς” διατείνεται  ο  αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προφανώς νοσταλγεί την χούντα, ενώ ο κ. Βορίδης προτρέπει τον αρχηγό του, όταν η ΝΔ πάρει την εξουσία να κάνει  «αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην επανέλθει ποτέ η Αριστερά στην κυβέρνηση!».

Αλήθεια με ποιον τρόπο; Θα απαγορεύσει την λειτουργία των κομμάτων της Αριστεράς ή θα ανοίξουν τα ξερονήσια, όπως δηλώνει ο χρυσαυγίτης  Χρήστος Παπάς;  Σε ένα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη:

Ότι  οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι και δεν είναι Λωτοφάγοι για να μην θυμούνται πώς και γιατί η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Ποιες ήταν εκείνες οι πολιτικες που οδήγησαν στην χρεοκοπία  την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και ποιος την οδηγεί στην έξοδο.

               Σε μια πορεία με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη,  τον επαναπατρισμό των νέων, την στήριξη των αδύναμων στρωμάτων, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και προ πάντων, την επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι τα προτάγματα στα οποία θα κριθούν οι πολιτικές, και εμείς μαζί ως κυβέρνηση.

            Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει την ιστορική ευθύνη, την δυνατότητα  και την υποχρέωση  να οικοδομήσει στέρεες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος για το μέλλον του τόπου.  Με όπλα την ανιδιοτέλεια, την αποτελεσματικότητα, το πολιτικό ήθος, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη προς όφελος της κοινωνικής  πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί