Δασμοί και σε ελληνικούς σωλήνες

Ασχημο χουνέρι κάνει στη Σωληνουργεία Κορίνθου ο… Ντόναλντ Τραμπ. Το προκαταρκτικό πόρισμα έρευνας ντάμπινγκ που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κατέληξε την περασμένη Τρίτη στο συμπέρασμα ότι οι χαλυβδοσωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της θεωρούμενης δίκαιης, με σκοπό τη δόλια αρπαγή μεριδίου αγοράς από τους ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC), οι εν λόγω εισαγόμενοι σωλήνες -χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου- πωλούνται κατά 3,45-132,63% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές που θεωρούνται δίκαιες.

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο ύστερα από σχετική καταγγελία 6 αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής των εν λόγω σωλήνων.

Στόχος αυτής ήταν να διαπιστωθεί αν υπάρχει ντάμπινγκ, αν δηλαδή οι τιμές των εισαγόμενων σωλήνων διαμέτρου μεγαλύτερης των 406,4 χιλιοστών στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερες από την κανονική τους αξία και πιο συγκεκριμένα από τις τιμές πώλησης στη χώρα παραγωγής των εξαγωγέων ή από το κόστος παραγωγής με την προσθήκη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους.

Το πόρισμα

Τον προηγούμενο Ιούνιο η ITC είχε καταλήξει σε επίσης προκαταρκτικό της πόρισμα ότι οι εισαγόμενοι σωλήνες από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία επιδοτούνται αθέμιτα και επέβαλε σε πρώτη φάση δασμούς. Οι επιβληθέντες δασμοί άγγιξαν ειδικά για τις εταιρείες της Ινδίας το 500%.

Στο προχθεσινό της πόρισμα η ITC τονίζει ότι το ντάμπινγκ των εισαγόμενων σωλήνων από τον Καναδά ανέρχεται στο 24,38%, από την Κίνα στο 132,63%, από την Ινδία στο 50,55%, από τη Νότια Κορέα μεταξύ 14,97% και 22,21%, από την Τουρκία μεταξύ 3,45% και 5,29%, ενώ από την Ελλάδα στο 22,51%.

Το πόρισμα αποτελεί κόλαφο για τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τη μοναδική κατασκευάστρια σωλήνων μεγάλης διαμέτρου για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το 2016 οι εξαγωγές της εταιρείας του Ομίλου Στασινόπουλου στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 70 εκατ. δολάρια (περίπου 60 εκατ. ευρώ), ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της Σωληνουργείας στα 210,7 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων αντιντάμπινγκ, δασμών ή και ποσοστώσεων επί των εξαγωγών από την αμερικανική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο αυτής όσο και της μητρικής της εταιρείας Cenergy Holdings στο Βέλγιο, όπου οι Στασινόπουλοι μετέφεραν πριν από μερικά χρόνια την έδρα του ομίλου τους.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί