Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα διακόψουν τους δεσμούς με το Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παρακάμψουν τις επαναφερθείσες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης. Ωστόσο, καθώς η πρώτη δέσμη των μέτρων αυτών τίθεται σε ισχύ, η πιθανότητα οι κυρώσεις να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές και να φοβίσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις μήπως και θέσουν τον εαυτό τους σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι πολύ υψηλή.

Το πρώτο κύμα των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στοχεύουν την απόκτηση από το Ιράν δολαρίων σε χαρτονομίσματα, το εμπόριο χρυσού και άλλων μετάλλων, συναλλαγές που συνδέονται με το ιρανικό ριάλ και την αγορά αυτοκινήτων και εμπορικών επιβατηγών αεροπλάνων.

Ο δεύτερος γύρος των κυρώσεων, που θα πλήξει τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου του Ιράν και τον ενεργειακό τομέα του, καθώς και τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, αναμένεται τον Νοέμβριο.

«Οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), όπως λέγεται επίσημα η πυρηνική συμφωνία που συνήψε το Ιράν τον Ιούλιο του 2015 με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.

«Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν έχουν επίσημα επιβληθεί. Είναι οι πιο δριμείες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα ενισχυθούν κατά ένα ακόμη επίπεδο. Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτε λιγότερο!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ ανέφερε σε ένα τουίτ πως «οι γερμανικές εταιρίες που συναλλάσσονται με το Ιράν θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι θα συνεχίσει την εμπορική και οικονομική συνεργασία με το Ιράν, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σημειώνει πως η Ευρώπη «έχει τον νόμο με το μέρος της».

Οι προσπάθειες της Ευρώπης, κυρίως της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, να διατηρήσουν τις ανερχόμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, ωστόσο, θέτουν την Ευρώπη σε πορεία ευθείας σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Σπάνια στο παρελθόν υπήρξε πιο έντονη διαφωνία μεταξύ συμμάχων από το τέλος του τελευταίου Παγκόσμιου Πολέμου.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί