Τραμπ: Όποιος συναλλάσσεται με το Ιράν δεν θα συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ

Προειδοποίηση σε βάρος όσων συναλλάσσονται με το Ιράν απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης είναι οι πιο σκληρές που έχουν επιβληθεί ποτέ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα ενταθούν τον Νοέμβριο.

«Όποιος συναλλάσσεται με το Ιράν δεν θα συναλλάσσεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε. Καταλήγοντας τόνισε πως ζητεί «παγκόσμια ειρήνη, τίποτα λιγότερο».

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα , στις 07.01 π.μ. ώρα Ελλάδος, οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ιστορική πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά, που υπεγράφη το 2015, και η μονομερής επαναφορά των κυρώσεων πυροδοτούν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για επιπτώσεις στις αγορές πρώτων υλών και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία.

Αν και το πρώτο πακέτο κυρώσεων αφορά κατά κύριο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μέταλλα, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και στην τιμή του πετρελαίου. Οι αγοραστές ιρανικού αργού ετοιμάζονται ήδη για τον αποκλεισμό του από την παγκόσμια αγορά, ο οποίος αναμένεται να έρθει σε τρεις μήνες.

Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο δεδομένης της αμετακίνητης θέσης της Ουάσιγκτον. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις- ειδικά οι πετρελαϊκές- ήταν οι πρώτες, που επέστρεψαν σε ιρανικό έδαφος το 2015 με συμμετοχή σε πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων και υψηλές προσδοκίες, Τώρα οι περισσότερες επεναξετάζουν την έκθεσή τους στην Ισλαμική Δημοκρατία και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν πώληση των μεριδίων τους.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί