Χειρότερη των τελευταίων ετών η στάθμη της λίμνης Κουρνά

“Ανάσα” στο θέμα της υδροάρδευσης των Χανίων μέσα στον Αύγουστο, δίνει η επαναλειτουργία μιας γεώτρησης που είχε παρουσιάσει σοβαρή βλάβη και η χρήση, για πρώτη φορά, μιας νέας δεύτερης γεώτρησης.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά στον κάμπο των Χανίων.
Ωστόσο, πιο ανησυχητικά είναι τα πράγματα για το γειτονικό Ρέθυμνο που υδρεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη λίμνη του Κουρνά, στην οποία η στάθμη έχει πέσει σημαντικά.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο διευθ. Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης,σημειώνει ότι με τα έργα που έγιναν εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η υδροάρδευση και αν υπάρξει πρόβλημα στον κάμπο των Χανίων θα έχει να κάνει αποκλειστικά με βλάβες στο δίκτυο.

Ειδικότερα:

•ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΥΛΩΝΙΑΝΑ:

– Η βλάβη στη βασική γεώτρηση του ΟΑΚ (1000 κυβικά την ώρα) αποκαταστάθηκε. Σε αυτή τη γεώτρηση είχαν “καεί” και ο κανονικός ηλεκτροκινητήρας και ο εφεδρικός σχεδόν ταυτόχρονα. Η αποκατάσταση της ζημιάς έγινε και πλέον η συγκεκριμένη γεώτρηση λειτουργεί κανονικά.
– Η νέα γεώτρηση που έκανε ο ΟΑΚ στην περιοχή των Μυλωνιανών και αυτή τέθηκε σε λειτουργία και δίνει σήμερα στο δίκτυο 250 κυβικά την ώρα. Μέχρι τέλος Αυγούστου ο ΟΑΚ εκτιμά πως θα μπορεί να λαμβάνει 500 κυβικά την ώρα από τη συγκεκριμένη γεώτρηση επομένως.

•ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ: Το φράγμα δεν έχει δοθεί ακόμα σε χρήση λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Ζήτησα από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων να συναποφασίσουμε να πάρουμε κάποιο νερό από το φράγμα. Συμφωνήθηκε να πάρουμε νερό για την τεχνική εκτόνωση του φράγματος και έτσι ξεκινήσαμε να δίνουμε προς την υψηλή ζώνη (Αγ. Μαρίνα, Πλατανιά, Κολυμπάρι, Φουρνέ, Μεσκλά κ.α.) και αυτό θα συνεχιστεί όλον τον Αύγουστο», ανέφερε ο κ. Καζάσης.

•ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου: Ο ΟΑΚ σε περιπτώσεις ανάγκης λάμβανε νερό από τη γεώτρηση του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και η πρόθεσή του ήταν να επιστρέψει τις ποσότητες που έλαβε στον ΤΟΕΒ από το φράγμα του Βαλσαμιώτη. «Ο ΤΟΕΒ μας λέει ότι το νερό από το φράγμα δεν είναι κατάλληλο για το πότισμα των αβοκάντο γιατί φράζει πιο εύκολα το σύστημα άρδευσης! Κάτι που για μας δεν ισχύει. Η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν πήραν θέση στη διαφωνία αυτή. Τελικά τους επιστρέψαμε νερό από δική μας γεώτρηση και όχι από το φράγμα κάτι που δεν είναι σωστό γιατί το νερό της γεώτρησης πρέπει να πηγαίνει στην ύδρευση πρωτίστως και όχι στην άρδευση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ.

•ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Τα αιτήματα για νερό από τον ΟΑΚ στο Ακρωτήρι είναι δεκάδες καθημερινά. «Τα αιτήματα έρχονται με ρυθμό καταιγιστικό, ώστε να επεκταθεί το δίκτυό μας στο Ακρωτήρι. Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε μια αναβάθμιση του αντλιοστασίου στον Βλητέ προκειμένου να μπορούμε να “ανεβάσουμε” περισσότερο νερό στο Ακρωτήρι», είπε ο κ. Καζάσης.

•ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ – ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Αναφορικά με την αντιπαράθεση με τον ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας, Σταλού, Πλατανιά με τον ΟΑΚ για παλαιότερα οφέλη του πρώτου, υπήρξε σύμφωνα με τον κ. Καζάση ένας συμβιβασμός. Υπήρξε μια πρώτη συμφωνία για τις παλαιότερες οφειλές, ο ΤΟΕΒ ξεκίνησε πληρωμές και η περιοχή που αρδεύει λαμβάνει κανονικά νερό από τον ΟΑΚ.

Μειωμένη η στάθμη στη λίμνη του Κουρνά

«Το δύσκολο μέτωπο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Από τον Κουρνά δίνουμε νερό στο Ρέθυμνο και στη Γεωργιούπολη. Η στάθμη στη λίμνη είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Έχουμε κάνει ένα περιορισμό στην άρδευση καθώς προηγείται η ύδρευση. Αυτό εφαρμόζουμε τώρα, μειώσαμε την ποσότητα νερού που δίνεται για άρδευση σε Γεωργιούπολη, Δράμια, Καβρό και ενισχύουμε την ύδρευση Ρεθύμνου και Γεωργιούπολης. Είναι κακή η κατάσταση και αν συνεχιστεί τον Αύγουστο θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα τον Σεπτέμβρη. Σημειώνω ότι για πρώτη φορά φέτος πήραμε άδειες χρήσης για τον Κουρνά και την Αργυρούπολη για πρώτη φορά ως ΟΑΚ, δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Καζάσης.

PLAISIOO koyrnas

Χανιώτικα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί