Με τον Γ. Σταθάκη για την έναρξη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

27 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.

21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.

13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Επίσης, το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Τέλος, η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Γ. Σταθάκης: Κατεδαφίζονται άμεσα 61 αυθαίρετες κατασκευές

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της Αττικής και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε χθες από το Πράσινο Ταμείο και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε αντιφατικές τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διερωτήθηκε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που επιταχύνει τις διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. «Αυτή, είναι μια πρωτοβουλία που εκφράζει το κοινό αίσθημα και, επαναλαμβάνω, την ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, η Ν.Δ. νομιμοποίησε την στρατηγική αποπροσανατολισμού που δήθεν κάνει η κυβέρνηση; Είναι αντιφατικό». Σε σχέση με το αίτημα της Ν.Δ. για παραιτήσεις, σημείωσε ότι «δεν δικαιολογούνται κινήσεις εν θερμώ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμβολικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως συνέβη στην περιοχή του Σχινιά και σήμερα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κακοδαιμονίες. Στο πλαίσιο αυτό, με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ερωτηθείς εάν τα αυθαίρετα ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν τους διαχωρίζει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα ή όχι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί