Δ. Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: «Η πολιτική μας να αποτυπώνει τις αξίες, όχι τους φόβους μας»

«Όποιος στο σημερινό κόσμο θέλει αμιγώς εθνικές λύσεις, θα πρέπει να ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι η απομόνωση. Κι αυτό δεν αντιστοιχεί στη βούληση των πολιτών στην Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Επιτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμοπουλος. «Ναι, πρέπει να προστατεύουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Όμως είναι πολύ απλό να ασκήσει κανείς μία λαϊκιστική πολιτική φόβου. Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες μας, όχι τους φόβους μας. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι ο εθνικισμός και τα σκληρά, κλειστά σύνορα μπορούν να προκαλέσουν διενέξεις ή ακόμη και πολέμους. Οι λαϊκιστικές αφηγήσεις του σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κοινό μας μέλλον», υπογραμμίζει ο Δ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του την οποία η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί, «Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες, όχι τους φόβους μας».

Επισημαίνονται τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Αβραμόπουλου:

«Πριν από μερικούς μήνες ταξίδεψα στο Μαρόκο για να συνομιλήσω με την κυβέρνηση σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για τους αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών (στην Ισπανία). Οι συνομιλητές μου έδιναν την εντύπωση ότι είναι πολύ συνεργάσιμοι, όμως χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη. Εξετάζουμε τώρα το αίτημα για επιπλέον βοήθεια (στην Ισπανία) και διαθέσαμε την Πέμπτη τρία επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί επιπλέον προσωπικό στα σύνορα. Η Ισπανία μπορεί να βασίζεται στην Επιτροπή. Κατά τη (σημερινή) επίσκεψή μου στη Μαδρίτη θα απευθύνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας. Αυτές συνδέονται με περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες. Όμως η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να στηρίξει περισσότερο απ’ ότι μέχρι στιγμής και το Μαρόκο.

Το Μαρόκο έχει ήδη λάβει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. Γνωρίζουμε φυσικά ότι οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όμως τα κονδύλια του Ταμείου δεν είναι απεριόριστα. Για αυτό και καλούμε όλα τα κράτη- μέλη να πληρώσουν περισσότερο. Το Μαρόκο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Η ακτογραμμή του είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται πάρα πολύ προσωπικό κι εξοπλισμό για να την ελέγξουν. Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.

Μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ των κρατών που είναι διατεθειμένα να μοιραστούν το βάρος. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να συμμετέχουν στην ανάληψη προσφύγων. Μέχρι στιγμής κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Όμως τώρα η επίδειξη αλληλεγγύης είναι κρίσιμος παράγων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί