Θερινή συνάντηση στο Λευκοχώρι

Για πέμπτη χρονιά θα λάβει χώρα στο Λευκοχώρι την Παρασκευή 3 Αύγουστου στις 18.30 η καθιερωμένη Θερινή Συνάντηση που έχει ως στόχο να αναδεικνύει συλλογικότητες κάθε μορφής με επίκεντρο την αρμονική σχέση ανθρώπου και καλλιεργήσιμης γης.

Η ανακοίνωση του Νικόλαου Φιλιππάκη, μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου:

 Η εμπειρία μας από κάθε θερινή συνάντηση μας οδηγεί κάθε χρόνο να ανεβαίνουμε  επίπεδο, να ανακαλύπτουμε ξεχασμένες γνώσεις και να τις προσφέρουμε απλόχερα και κατανοητά  σε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στη διαφορετική απ’ τη συνηθισμένη πληροφορία. Με περίσσια χαρά και μεράκι στήσαμε την φετινή εκδήλωση , η όποια είναι αφιερωμένη στην βιοδυναμική γεωργία , ώστε να προβληματιστούμε που ήμασταν παλιά και που βρισκόμαστε τώρα ως καλλιεργητές και ως καταναλωτές των προϊόντων της φύσης.

 Με απλά λόγια θα παρομοιάσουμε την σημερινή συμβατική γεωργία με την κυοφορία ενός βρέφους. Σήμερα “βιάζουμε” τη γη ώστε να μας βγάλει προϊόντα σε πιο σύντομο χρόνο  και μεγαλυτέρου μεγέθους. Άραγε θα δεχόταν μια γύναια να το κάνει αυτό στο παιδί της αν υπήρχε ένα αντίστοιχο σκεύασμα ;

 Μερικά χρονιά μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου  τα μεγάλα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή βλημάτων   μετατράπηκαν σε χημικά λιπάσματα. Οι καλλιεργητές τα είδαν στην αρχή με ενθουσιασμό αφού αυξανόταν η παράγωγη ανά στρέμμα αλλά κατάλαβαν μετά από μερικά χρονιά ότι στην ουσία τα προϊόντα τους υποβαθμιστήκαν σε όλα τα επίπεδα ,το μέγεθος τους άλλαξε ,το σχήμα τους παραμορφώθηκε  ενώ παράλληλα έχασαν και το φυσικό τους άρωμα , χρώμα όπως και τη γεύση τους.

 Ο αυστριακός φιλόσοφος Rudolph Steiner έφερε τον όρο βιοδυναμική καλλιέργεια όταν είπε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που συντελούν στην ανάπτυξη της παραγωγής των φυτών εκτός από το φύτεμα και τη συγκομιδή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των ασθενειών και των παρασίτων όπως και η μείωση της εδαφολογικής γονιμότητας οφείλονταν στη χρήση των τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και όλα αυτά το έτος 1924.

 Τα σημερινά χημικά λιπάσματα(ανόργανα)  που χρησιμοποιούμε κατά κόρον είναι ευχή ‘η κατάρα; Ο καθένας  μας πρέπει να ξαναδεί αυτό το θέμα. Η βιοδυναμική καλλιέργεια  μας λέει ότι υπάρχει μια διάφορα δυναμικού μεταξύ ουρανού και γης . Η μεν  καθοδική ενεργεία κάνει ένα σπόρο να πάει πρώτα προς τα κάτω ώστε να βγάλει ρίζες και η αντίστοιχη ανοδική  να φτιάξει κορμό και φύλα. Έχουμε δει πολλά φυτά να σπάνε την άσφαλτο ‘η το τσιμέντο με αυτή την ενεργεία η όποια έχει μετρηθεί απ τους επιστημονες και φτάνει τις 400 ατμόσφαιρες πίεση.

 Η χρήση των χημικών λιπασμάτων που είναι  στη ουσία άλατα (και λειτουργούν σαν αγωγός) καταργεί αυτή τη διάφορα δυναμικού. Είναι σαν να συνδέουμε-βραχυκυκλώνουμε τους πόλους μια μπαταριάς (σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεφορτισει!) Άρα και το χωράφι μας και η υπάρχουσα καλλιέργεια θα εξασθενήσει. Έτσι κάθε φυτό είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει από μόνο του κάθε εχθρό και εμείς συνεχίζουμε να τα “προστατεύουμε” με ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που φυσικά καταλήγουν στο πιάτο μας.

 Σε μια τάξη ενός σχολειού όταν προσέλθει ένας μαθητής με ίωση  σύντομα θα τη μεταδώσει σε ένα ποσοστό και στους συμμαθητές του, τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν “κόλλησαν”; Αυτό οφείλετε στο δυνατό ανοσοποιητικό του κάθε  παιδιού. Το μικρόβιο υπήρχε παντού στην τάξη και κάποιοι το αντιμετώπισαν χωρίς να τους προσβάλει. Με τον ίδιο τρόπο και σε ένα φυτό έχοντας τη δίκια του ενεργεία και ευρωστία δεν θα προσβληθεί από κάποιο έντομο αντιθέτως θα δώσει τη μεγίστη ποιότητα και νοστιμιά στους καρπούς του.

 Η βιοδυναμική γεωργία στηρίζεται από εξειδικευμένη έρευνα  και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Πολύχρονα πειράματα σύγκρισης της βιοδυναμικής με τη βιολογική και συμβατική γεωργία έχουν αποδείξει ότι το έδαφος είναι πιο ζωντανό (με περισσότερη οργανική ουσία και μικροοργανισμούς) και κρατά περισσότερη υγρασία. Ένα κιλό βιοδυναμικό προϊόν απαιτεί κατά 50% μικρότερη ποσότητα εισφοράς θρεπτικών στοιχείων και 25% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το συμβατικό. Οι απώλειες σε άζωτο και άνθρακα στο περιβάλλον είναι μειωμένες. Αυτό σημαίνει ότι η βιοδυναμική γεωργία εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα – ένα από τα αέρια θερμοκηπίου. Ζώα προτιμούν σε πειράματα τα βιοδυναμικά από άλλα τρόφιμα.Η ανώτερη ποιότητα των βιοδυναμικών προϊόντων αποτυπώνεται με ειδικές μεθόδους απεικόνισης, π.χ. την κρυσταλλογραφία. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, ότι η κατανάλωση βιοδυναμικών προϊόντων αυξάνει την ευεξία, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πίεση του αίματος.Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε περισσότερες από 60 χώρες με βιοδυναμικό τρόπο.

 Εκτός από τους 3 γεωπόνους που θα εισηγηθούν του θέματος κοντά μας θα είναι και καλλιεργητές απ τα χωριά Κούσες, Πετροκεφάλι, Λίσταρος, Μάταλα, Μοίρες ,Πύργος, Χουμέρι, Αρκαλοχώρι και Λευκοχώρι που εφαρμόζουν στην Κρήτη τα τελευταία χρονιά την βιοδυναμική καλλιέργεια. Με το πέρας των ομιλιών και συζητήσεων την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο λυράρης Γιάννης Καπετανάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί