Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των επικουρικών του ΠΑΓΝΗ (Βίντεο)

Να δώσει οριστική λύση στο θέμα των επικουρικών εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, καταργώντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μονιμοποιώντας όλους όσοι ήδη εργάζονται και πραγματοποιώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ζήτησε με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του, οι επικουρικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την ομηρία ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα της πληρωμής τους και της παραμονής στη θέση τους, καθώς ενώ εργάζονται από το 2013, οι συμβάσεις τους δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, παρά ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επισήμανε ότι μόνο στο ΠΑΓΝΗ οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι 63 (32 γιατροί και 31 λοιπό προσωπικό). Οι περισσότεροι από το επικουρικό προσωπικό προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2013, ενώ 10 από αυτούς προσλήφθηκαν το 2016.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι η προκήρυξη που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει στο σύνολο τους εργαζομένους, ενώ η υπογραφή των νέων συμβάσεων ενδεχομένως να μη γίνει για όλους, καθώς προβλέπεται η εκτίμηση των «αναγκών» από τις διοικήσεις των ΦΠΥΥ στους οποίους εργάζονται.

Το πρόβλημα έχει λυθεί και δεν υπάρχει θέμα με τις πληρωμές τους, ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καλώντας μάλιστα το ΚΚΕ να μη συμβάλλει στο κλίμα καταστροφής που καλλιεργείται σε βάρος της κυβέρνησης, ενώ ειδικά για το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων επικαλέστηκε τις διατάξεις του Συντάγματος.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «μπαλώματα» τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της ζήτησε να δεσμευτεί ότι αυτοί οι 1.200 εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα προσληφθούν με σχέση μόνιμης εργασίας. Ειδικά για την επιλογή της κυβέρνησης να μη μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου, έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ -που φθάνουν μέχρι το 2060- να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως αυτοτελείς οικονομικές μονάδες με σύστημα αυτοσυντήρησης από τα ιδία έσοδα, συμπεριλαμβανόμενης και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης.

Ολόκληρες οι παρεμβάσεις του Μ. Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί