Στην βουλή τα μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών μετά τις πυρκαγιές στην Κρήτη

Κατατέθηκε σήμερα, 31 Ιουλίου 2018, ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και Σταύρο Τάσσο, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 23-24/7/2018 στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου  και στην περιοχή Κακόπετρου του Δήμου Πλατανιά.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Στις 23-24/7/2018 και σε συνθήκες ισχυρών ανέμων, ξέσπασε πυρκαγιά στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου  και στην περιοχή Κακόπετρου του Δήμου Πλατανιά Χανίων, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών και ελαιοδέντρων, που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε εκτροφές ζώων (πρόβατα, κουνέλια, μελίσσια κ.λ.π.), σε αγροικίες, μηχανήματα, αντλιοστάσια, σε δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων  μη επιτρέποντας την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν καθώς και την ύδρευση.

Το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Ταυτόχρονα να σημειωθεί πως στην περιοχή Βρυσών έχει καταστραφεί ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για τα Χανιά και συνολικά για την Κρήτη που πρέπει να αποκατασταθεί.

Από τα παραπάνω, προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να καταγραφούν οι ζημιές, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής – ζωικής παραγωγής, του φυτικού – ζωικού κεφαλαίου και της ανασύστασής του, καθώς και του εξοπλισμού – υποδομών. Να αποκατασταθούν όλα τα καταστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να δρομολογηθούν τεχνικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία αγροτικών υποδομών κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το εύρος της καταστροφής, επιβάλλει μέτρα οικονομικής στήριξης των  πληγέντων, με απαλλαγή από φόρους, χρέη και λογαριασμούς, «πάγωμα» εξόφλησης δανείων, πλήρη ασφαλιστική-συνταξιοδοτική κάλυψη.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • την πλήρη αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων,
  • την αποκατάσταση καλλιεργειών, υποδομών και του πνεύμονα πρασίνου των Βρυσών,
  • την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί