«Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Παραμύθια πίσω από τα… κάγκελα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες», κ. Αλέκος Λαζαρίδης, μέσω της οποίας σχολιάζει την επίσκεψη του δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ  ΤΑ …ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΠΣΚΗ

 

Σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις του στο ΠΣΚΗ ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πορεία του έργου.

Μέσα στο χώρο που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και επιθεωρώντας το έργο που μελέτησε και δημοπράτησε επίσης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ομολόγησε δια της τεθλασμένης ότι το έργο ολοκλήρωσης του ΠΣΚΗ  καθυστέρει μεν αλλά….. ολοκληρώνεται.

 

Δεν μας είπε όμως ο κ. Δήμαρχος τίποτε για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στην κατασκευή.

Θυμίζουμε ότι η Β΄ φάση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2017 και σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά, βρίσκεται ακόμη σε ποσοστό εκτέλεσης εργασιών, μικρότερο από  το 50%.

Θυμίζουμε επίσης ότι μας είχαν ανακοινώσει μία πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ τον Αύγουστο 2018 και τώρα  μας τα …μασάνε.

Θυμίζουμε  τέλος ότι είχαν εγκρίνει παράταση της αρχικής συμβατικής προθεσμίας για ένα ολόκληρο χρόνο, μέχρι τον  Οκτώβριο 2018 και τώρα αφήνουν να εννοηθεί ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά……τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Δεν μας είπε ακόμη ο κ. Δήμαρχος και για τα επιπλέον χρήματα που ετοιμάζονται να δώσουν στον εργολάβο.

Θυμίζουμε ότι η Β΄ φάση του ΠΣΚΗ έχει δημοπρατηθεί ως μελέτη-κατασκευή από τη παρούσα Δημοτική Αρχή με ένα ενιαίο ποσό για το σύνολό του και με έκπτωση 1,38!!!. Συνεπώς  αυξήσεις στον προϋπολογισμό και διαφοροποιήσεις στις εργασίες δεν νοούνται.

Θυμίζουμε ακόμη ότι με την πρώτη παράταση προθεσμίας «χάρισαν» στον εργολάβο ποινικές ρήτρες 700.000,00 ευρώ. Θυμίζουμε επίσης ότι επί μήνες «μαγειρεύουν» την αύξηση του οικονομικού αντικειμένου (από τα απρόβλεπτα) κατά 600.000,00 ευρώ περίπου και μάλλον περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μας το ανακοινώσουν.

Επισημαίνουμε τέλος ότι με τον τρόπο που διαχειρίζονται το έργο, η οικονομική αυτή υπέρβαση δεν θα είναι και η τελευταία.

 

Δεν μας είπε τέλος ο κ. Δήμαρχος και για τα …κάγκελα που ακόμη περιβάλλουν τα τελειωμένα τμήματα του ΠΣΚΗ.

Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ΠΣΚΗ ολοκληρώθηκε το 2014.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε σε χρήση τις τελειωμένες εγκαταστάσεις και για λειτουργία του ΠΣΚΗ (τελειωμένες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή).

Από τότε και μετά επί τρία και μισό χρόνια, σιδερόφρακτα κάγκελα απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση των χώρων του ΠΣΚΗ από τους δημότες, ενώ κάθε φορά που γίνονται εκδηλώσεις στα πολύ όμορφα θέατρα που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απολογούμεθα για αυτή την πρωτοφανή έλλειψη ευαισθησίας  σχετικά με την απόδοση του χώρου σε ελεύθερη χρήση από τους δημότες.

 

Μας ανακοίνωσε όμως ο κ. Δήμαρχος ότι υπάρχει Δημόσια Διαβούλευση για τη λειτουργία του ΠΣΚΗ

Θα του θυμίσουμε ότι μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχε με συμβούλους και με καταδικασμένες σε αποτυχία προτάσεις προς την κυβέρνηση για σχέδια νόμου που απέστειλαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Καλό θα ήταν να  αφήσουν τους ερασιτεχνισμούς και να ανατρέξουν στο κτιριολογικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ με βάση το οποίο εγκρίθηκε το Τεχνικό Δελτίο του έργου και δόθηκαν στη ΔΕΠΤΑΗ επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όλες οι άδειες κατασκευής και ίδρυσης των συγκεκριμένων χώρων του ΠΣΚΗ.

Θα θυμίσουμε επίσης ότι οι χώροι του ΠΣΚΗ για να λειτουργήσουν ως χώροι συνάθροισης κοινού,  θα πρέπει να έχουν αδειοδοτήσεις από συγκεκριμένους φορείς της Πολιτείας.

Ας μην πετούν λοιπόν επικοινωνιακά την μπάλα στην εξέδρα τώρα που επείγει να λειτουργήσει το ΠΣΚΗ, ούτε να ονειρεύονται άλλες χρήσεις πέραν αυτών για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων που ο Δήμος έχει παραλάβει από τη ΔΕΠΤΑΗ για χρήση πριν προκύψουν στο έργο ζημιές ή δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί