Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα προβλήματα λειτουργίας της παιδοψυχιατρικής κλινικής

Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας της παιδοψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το σωματείο εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ για ακόμη μια φορά ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδοψυχιατρική κλινική και όχι τυχαία.

Σήμερα, οι εναπομείναντες 6 εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, πέρα από τις σοβαρές μειώσεις μισθών που υπέστησαν στην τελευταία ανανέωση σύμβασης με το νοσοκομείο, για άλλη μία φορά έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία. Οι εργαζόμενοι αυτοί προσφέρουν με συνέπεια τις υπηρεσίες τους καθημερινά από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου του 2018, που θα σταματήσουν οριστικά να δουλεύουν στο νοσοκομείο! Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 7η Υ.ΠΕ., σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους της κλινικής και παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, δήλωσαν ότι δεν θα ανανεωθούν πλέον οι συμβάσεις των 6 εργαζομένων. Μάλιστα η διοίκηση έφτασε στο σημείο, σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο, να επικαλεστεί ότι είναι καλυμμένη σε προσωπικό και αναρωτήθηκε (ειρωνικά) πόσους θέλουμε για να λειτουργήσει. Τόσο είναι το μένος της διοίκησης για τους εναπομείναντες εργαζομένους, που έφτασε στο σημείο να αρνείται σε 2 νοσηλεύτριες με μπλοκάκι (οι οποίες είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους στην προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτών και ήταν επιτυχόντες) να υπογράψουν νέα σύμβαση, με την σαθρή δικαιολογία ότι δεν έχουν παραδώσει το έργο για το οποίο έκαναν την σύμβαση.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, ακόμη και σήμερα, το υπάρχον προσωπικό στο σύνολο του (14 μόνιμοι εργαζόμενοι και 6 με σύμβαση μίσθωσης έργου) δεν επαρκεί για να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται 13 βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Είναι αυτονόητο το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το τμήμα όταν φύγουν άλλοι 6 έμπειροι εργαζόμενοι.

Για άλλη μία φορά (όπως ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ) πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι, και ας κόπτεται η διοίκηση και το υπουργείο ότι προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία! Απαξιώνεται αξιόμαχο εργατικό δυναμικό, το οποίο χρησιμοποίησε την εξειδίκευση και την πείρα που είχε σε συναφές αντικείμενο, προκειμένου να οργανωθεί η κλινική από το μηδέν και να αντιμετωπιστούν πληθώρα περιστατικών.

Συνολικά:

  • από τον Ιανουάριο του 2015, που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η., έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 260 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2014, που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου, και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών, ενώ μεγάλος είναι και ο όγκος των ασθενών και των οικογενειών τους που παρακολουθούνται σε τακτική βάση στα εξωτερικά ιατρεία.

Είναι ξεκάθαρο ότι, ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, η παροχή τους καθίσταται δύσκολη, καθώς – εξαιτίας των περικοπών του Υπουργείου – δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές, ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση.

Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει σε καμία βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και άμεση λύση είναι η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατάρρευση των κοινωνικών δομών, μιας και τα τελευταία χρόνια οι λίγες δομές που υπήρχαν έκλεισαν, ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων καθώς και εκείνων που έχουν εισαχθεί μέσω εισαγγελικής εντολής.

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης.

Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία μειώνοντας ολοένα και περισσότερο την ευθύνη του κράτους για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠαΓΝΗ ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η συγκεκριμένη κλινική:

 

  • Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
  • Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των 6 συμβασιούχων εργαζομένων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

 

  • Να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες
  • Να δημιουργηθεί  ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί