Η εμφάνιση της «αράχνης-σκορπιού» σκόρπισε πανικό στα Τρίκαλα

Δεν πρόλαβε να μπει στο σπίτι της οικογένειας του Δημήτρη Παπαβασιλείου η τρομακτική αράχνη-σκορπιός ή αλλιώς camel spider και ο κ. Παπαβασιλείου αντέδρασε άμεσα γιατί φοβήθηκε μην τσιμπήσει κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας που ζει στο Λογγάκι Τρικάλων.

Όλοι πανικοβλήθηκαν μόλις είδαν αυτό το παράξενο είδος που μοιάζει με αράχνη και σκορπιό. Ο ίδιος αναρωτιέται εάν αυτό το είδος αράχνης με τις μεγάλες δαγκάνες ευδοκιμεί εδώ στα μέρη μας ή είναι ξενόφερτο.

Όπως δήλωσε στο trikalaola.gr ο κ. Παπαβασιλείου, «η μεγάλη μας κόρη φώναξε τρομαγμένη ότι βλέπει κάτι στην μπαλκονόπορτα. Όταν πήγα να δω τι ήταν, βρήκα μια τεράστια αράχνη περίπου 10 εκατοστά μέσα από το παντζούρι, αλλά ευτυχώς έξω από τη σήτα. Βγήκα και τη σκότωσα αμέσως γιατί φοβήθηκα μήπως μπει μέσα καθώς στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο μωρό. Το πώς βρέθηκε αυτό το είδος την Ελλάδα παραμένει μυστήριο και πόσο μάλλον στην αυλή μας».

Η συγκεκριμένη αράχνη – σκορπιός (camel spider) μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά μεταφέρει βακτήρια, καθώς τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης. Σύμφωνα με το BBC, αν και οι αράχνες φαίνεται να έχουν 10 πόδια, αλλά έχουν οκτώ. Τρώνε άλλες αράχνες, σαύρες, μικρά πουλιά και τρωκτικά. Παρά τη φήμη τους και την τρομακτική εμφάνισή τους, αποτελούν αμελητέα απειλή για τον άνθρωπο, ωστόσο τα σαγόνια τους είναι το κύριο όπλο τους.

Τι λέει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συγκεκριμένη αράχνη δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά: «Στην Ελλάδα έχουμε κάποια γαλεώδη (που κοινώς μερικές φορές αναφέρονται σαν camel spiders, wind scorpions ή sun spiders), τα οποία είναι κοινά είδη από την αρχαιότητα, με το πιο κοινό την μαρμάγκα τη μυρμηγκάνα (Galeodes graecus) . Ανήκουν στην ομοταξία των αραχνιδίων και είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν έχουν αδένες δηλητηρίου και το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό και επώδυνο  Είναι νυχτόβια σαρκοφάγα και τρέφονται με άλλα έντομα, και αν επιτρέπει το μέγεθός τους ακόμη και με μικρά τρωκτικά».

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί